Followers

11 Sep 2012

20 Perkara Yang Berubah Selepas Mempunyai Anak....



1.kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedari - betul...

2.kita akan merindui saat 9bulan kehamilan kita. - hehehe...betullll...

3.kita tidak lagi memerlukakan jam.bayi kita akan menetapkan jadual kita - betul...

4.kita akan menghormati & mengasihi ibu bapa kita dgn cara baru - yup!!

5.Jika anak sakit kita akan mengalami rasa yang lebih teruk berbanding diri kita yang sakit - huhuhu...of koss

6.Kita tidak keberatan tidur jam 9 pada malam jumaat. - boleh ajerrr...;)

7.Perasaan kita lebih mudah tersentuh atau berkecil hati dengan hal2 berkaitan dgn anak. - mak t'lebih touching youuu...

8.Kita akan lebih kerap melihat anak kita dalam cermin berbanding melihat diri sendiri - right...

9.Kita tidak lagi jijik dgn najis bayi,sebaliknya kita happy bile melihat anak kita poo-poo. - betulll tak poo-poo risau plak...kihkihkih..

10.Kita akan lebih menghargai diri kita - of course...(^_^)

11.Kita lebih rela meluang masa peluk cium anak kita walaupun kita tahu,kita akan lewat sampai ke tempat keja. - yerrr...(^_^')

12.Kita mula menyedari,yang kita punyai kuasa yang hebat dapat menenangkan anak kita yg sedang menangis. - he3x...supermak la tue...

13.Kita akan sentiasa mengira gigi yang baru tumbuh - ehhh...mestii...

14.KIta akan rasa menpunyai anak lagi bukanlah satu masalah besar,malah amat sukakanya. - hihihi...

15.Apabila kita melihat ibubapa yang lain sedang memegang anak mereka yang menangis,kita akan faham situasi mereka. - sooo true...

16.Kita akan menghargai masa mandi kita,walaupun ianya masa yang singkat - yezzzaaa...

17.Akhirnya kita akan mula bertegur sapa dgn jiran sebelah setelah mempunyai anak. - mcm tau-tau jer..he3x...

18.Kita akan dapati perkara-perkara yang dahulunya penting,tapi tidak lagi setelah mempunyai anak. - yerrr...

19.Kita sedar sebenarnya tidak sukar untuk menyangi anak kita yang mulanya kita anggap orang asing. - dari start pregnant lg dh sayang...hi3x...

20.Setiap hari kita adalah penuh dgn kejutan! - he3x...yup!!!

# HARGAILAH SAAT-SAAT ANDA BERSAMA ANAK-ANAK ANDA #

Kondisi Naufal - entry yg panjang...

Entry sblm nie aku ade bgtau yg nopal tak berape sihat kan...so, meh aku story... Al-kisahnye....

Rabu last week mase on the way blk rumah tu, tibe2 nopal muntah...bile die muntah nie aku terus syak die tak sihat, sampai rumah die terus duduk, behave je... so, confirm la yg si nopal ni tak sihat... tup2 tgh mlm tu aku rase badan die panas, ambik temp 38`c... terus aku letak kain basah atas kepala die... tu je care yang aku bleh buat... nopal nie ssh nk mkn ubt..ikut jejak langkah aku...padan muke ko norrr...isk,isk,sik (t_t)

Kebetulan plak k'esokkannye (khamis) ade check-up die, so aku decide bgtau skali time nie je la... so, pg tu sblm pegi klinik aku tanye die 'demam lagi tak?', die jawab 'tak demam dh'...before kluar dr blk nurse tu aku mintak nurse tu cek suhu, bile cek 37.1`c, nurse ckp ade demam skit, kene pantau... since aku tgk die ok, aku pn decide hantar jgk la ke taska and bagitau cikgu die yg nopal demam then mintak tolong bg mkn ubt... dgn dieorg nopal mkn je ubat...pastu klu ade ape2 call la aku, aku ambik... Alhamdulillah, sampai blk keje cikgu takde call, okla kot...

Time nk ambik tu, cikgu die ade ckp badan nopal naik merah-merah...mule la risau bile cikgu ckp ade bintik2 merah nie... so, aku decide nk pegi klinik terus...sampai klinik orang ramai tapi aku redah je la...kang lambat2 takut melarat plak.. Alhamdulillah...dlm 5 minit after register trs no kene panggil... bile doctor cek kate ruam bese maybe sbb demam ruam tu keluar... doctor ckp takde mslh kalau nk htr taska...fuhhh...lega la kan...doctor bg calamine lotion dgn ubat demam...

Pagi esknye(jumaat) dlm nk siap2 g keje tu aku tgk badan die dh penuh dgn bintik2 merah, so aku decide EL je la kan... takkan nk g keje jgk dh tgk keadaan anak mcm tue... tapi dlm mase yg same aku t'fikir yg smlm doc kate ruam bese je...tp fikir2 blk cuti je la...takkan nk hantar anak dlm keadaan mcm tu... bukannye ape, bab2 mcm nie or penyakit yg bleh dikategorikan sbg b'jangkit mane bleh ambik mudah...dhla anak htr taska, kang b'jangkit dgn anak org lain lg ssh... sape yg dpt name??? aku and nopal jgk... bukanla nk kate aku ni baik tapi as a mother kite faham2 sendiri la kan... lps g klinik aku  pegi taska ambk tilam budak2 nie nak basuh yela xtau cuti lame mane...

So, ari isnin aku cuti lg...demam nopal dh ok cume tinggal rashes tu je la..still tebal kt belakang and dada...aku juz sapu calamine lotion je la, kadang-kadang minyak gamat tahan skit gatal die...aku ade gak g farmasi tanye kot2 ade ubat lain nk bg cpt baik tapi pharmacist tu ckp gune calamine lotion je.. aku pn xtau sampai bile aku cuti tapi yg pasti kene make sure rashes tu betul2 hilang la and hopefully hilang cepat2x... tapi aku tgk rashes tu mcm take time je nk hilang so, ade can la kot this week aku cuti trs(hopefully takla)..he3x..

Cuti rehat aku??? Balance 14 hari, tunggu la dulu sampai nopal sembuh sepenuhnye, nanti aku update buleh??? baru senang aku nak kire..hehehe...(^_^)

Entry baru insyaallah ade...cume setting blog nie lintang-pukang la skit sbb tak save yang lame, habis huru-hara!!!
Peningla nak godek-godek balik nie...
(-_-')

* semua entry adalah auto-publish ye...kang ade plak yg salah faham...

10 Sep 2012

Check-up Naufal

My 1st hero is 3y and 5m already...tak lame lg nk msk 4y dh...tapi still pakai pampers...huhuhu...

Kali nie nk cite psl hero 1st aku tu...lame dh tak cite psl anak-anak kan...So, khamis last week ade appointment dkt KK, check-up kali nie same je mcm sebelum2 ni...timbang berat...berat nopal now 15.2kg naik 200g je...berat mak naik banyak...huhuhu...nurse tnye p'kembangan die skrg camne antaranye ckp pelat lg ke or tak, dh bleh ckp 3 patah perkatan dgn lancar ke dll...aku ckp gak dkt nurse tu kdng2 org tnye lain, lain die jwb...korang tau die jwb ape?? klu tak psl kete msti katun yg die slalu tgk upinipin ke, boboiboy etc...risau gak aku kn...(^_^')...Lepas tu die bg ubat cacing, nurse tnye nk yg tablet or liquid, aku mntk yg liquid tkt ambk yg tablet die xnk mkn...ssh plak yg liquid nie aku campur je dlm susu die...check-up sblm nie xde ubat cacing so kali nie die bg...tu je la...nth ape ke name ubat cacing tue...albendazole syrup rasenye...

Cite psl check-up anak nie...setengah org t'kejut ble aku ckp aku still bwk si nopal g check-up..Actually aku xtau pn yg check-up anak nie bleh tak pegi after check-up wajib dieorg tu, last 1y 6m kot...asal nurse bg date appointment, aku g je...ble tanye member2,rupe2nye bleh kalau tak nak gi...he3x...aku penah jgk tnye asben nk stop kan check-up nopal nie tapi die x bg...so, aku ikut kan je laa...

Tapi kan ok gak ade appointment nie, tak bleh la aku nk skip2 bg nopal tu mkn ubt..hehehe...al-maklum la...aku nie jns pelupa, pastu kang suke delay2...6bln skali tu bkn tempoh yg singkat..mmg ade can la aku nk lupe bg die ubt cacing tue...ubt cacing tu kt farmasi ade jual, bleh je beli bkn aku tak mampu pn...tapi aku takut aku lupe je nk bg die stiap 6bln, so slagi ade appointment nie...aku bwk je la kn... 

so, next appointment:
06/03/2013 = 4 years old (^_^) 
(anak ibu semakin membesar)

** lepas nie klu dh stop appointment kene set kt hp pn la kot...
** nopal skrg x berapa sihat...nnt aku cite dlm next entry ek...

Kalau Jadi Laaaa

Hehehe...1st time nk try buat auto publish entry...hohoho...
Harap-harap jadila...xdela b'sawang blog mak yang dh usang nie...
Kalau jd auto publish nie...insyaallah...adela skit entry baru...(^_^)

**kesian dekat i, org lain dh b'zaman buat entry auto publish nie i baru nk try...

1 Sep 2012

Sebelum Terlambat

 Sebelum terlambat aku nk ucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin' kpd yg sudi bace blog blogger picisan mcm aku nie...hehehe...mane la tau...kot2 entry2 aku sblm2 nie m'guris perasaan anda2x smue ke...cerita raye aku biase2 je...xde yg menarik kot...kamera tinggal kt kg...card reader x jumpe carik...aishhh...(-_-')...so, mcm mls nk cite...blog aku kot paling m'bosankan sbb kurang gambar or langsung xde...kih3x,..

Sebelum terlambat jugak...aku nk ucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-55...I'm proud to be Malaysian, proud to stay here, there's no other place like Malaysia even aku x penah travel tmpt lain...ehhh...penah2x...aku dh penah jejak Tanah Seberang...hehehe...tp ms kecik2 dulu la...hargai segala yang kite miliki sekarang...jgn sia-siakan pengorbanan orang2 terdahulu,pahlawan2 dulu yg sanggup b'galang nyawa demi m'dapatkan kemerdekaan untuk negara kita...dieorg sanggup korbankan masa depan dieorg demi masa depan kita smue <--- ayat tv, aku suke...masa depan negara, masa depan anak-anak kita t'letak pada tangan kita arini...Semoga Malaysia terus aman,makmur,maju dan dirahmati Allah S.W.T....Aminnn..

Sekian, terima kasih.....

**both pic credit to google...klu i kreatif bleh create sendiri...mslhnye i x creative...huhuhu....

Kesian....(~_~)

Hmmm...kesian kt blog nie kan...terabai sungguhhhh...hu3x....
Apekan daya....keadaan yg m'makse...ewahhhh...(^_^)
Betul la tu...nk update kt opis pc slalu 'hang'...nk tggu ok blk satu hal dh...klu aku nie penyabar mcm Kak Lin ok gak...kan kak lin kan...he3x...jgn marah kak lin....

Nak update kt rumah...pyh skit dgn si nopal tu...sibuk je nk tgk game kete...duduk bangun bnyk kali panas gak hati...skali dua ok lg...dh tue baik xyah on lappy terus...lgpn lappy aku problem gak nie...br letak 'cursor' klu 'xxxxx' banyak2x...nth ape problem pn aku xtau...dhla tuan bute IT....hu3x...nie mood lappy aku tgh ok...td pn dh jd kluar '=====' panjang2x.....nsb baik smpt save...klu x, mmg confirm aku logout trs je...(^_^)

Ape pn, aku try la update blog nie setakat mane yg bleh...mak bkn blogger tegar...so, mmg x ksh sgt pn blog update ke x...huhuhu...

Sekian....macihhh....


© Templates reserved for : A Part Of My Life | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™