Followers

31 Dec 2012

31 Disember 2012

Hari bekerja terakhir bagi tahun 2012...
Memikirkan 2012 yang bakal meninggalkan kite dalam tempoh beberapa jam je lagi, macam-macam yang bermain dalam kepala...sedih, sayu pn ye jgk...ye...aku ni jns sentimental skit w/pn pd luarannye kasar...huhuhu...

Macam-macam yg berlaku sepanjang 2012 nie..tapi smue tu lumrah kehidupan...yang mane setiap yg berlaku akan membuatkan kite berfikir, yg mane akan buat kite lebih kuat, tabah, buat kite makin matang...maybe....yess...

Aku pn tak pasti ape yg aku utarakan kn nie...just taip mengikut ape yg tergambar dalam fikiran, otak bgtau, jari menaip...hehehe....

Azam???Ntah...azam aku same je tiap2 tahun...jadi yg lebih dari tahun2 sebelumnye...tercapai kah???tak pasti...

Kenangan yang terindah pasti diingati, pasti dikenang w/pn b'tahun2 jarak waktunye... kenangan pahit tetap dikenang agar ia menjadi pengajaran walau sepahit mane pun ia...kenangan jgk yg mengajar kite erti kehidupan...hidup ni tak selamanya manis dan tak selamanya pahit...Allah sentiasa bersama kita...

Semoga apa yg kita citakan tercapai...Insyaallah....

Janji Ditepati

Ececehhh...tajuk tak bleh blah...hehehe...(^_^)
Janji ape??? Janji ibu once adik dh bleh b'jalan ibu nak bwk g satu tempat
So, pada ari Krismas yg lepas janji itu telah ditunaikan...plan ari isnin tapi cuaca tak brp m'izinkan kami dok rmh je la...

Maka, ke Zoo Negara la kami...huhuhu...mase abg long dulu pn kt sini jgk aku janji nk dtg once die dh pandai jalan, so adik pn kt sini jgk ibu bwk...senang, dekat pn dekat jgk la...hehehe...dlm kul 10 lebih kiteorg b'tolak dari rmh, nsb baik sampai sane terus dpt parking...time kete mmg b'susun la kan...yela, Hari Krismas kan...

Bayaran utk tiket 2 dewasa 1 kanak-kanak = RM66.00 sahaja...nadhim free aje...pegi Zoo nie aku bwk stroller, senang skit...dulu aku bwk stroller nopal tak duduk dlm tu sibuk nk menolak tapi kali nie bwk si adik steady je duduk dlm tu...fuhhh...lega...dulu jgk mase bwk yg sulung die x heran sgt dgn binatang2 sekililing die, tapi bwk si adik die alert dgn binatang2 tu...excited..si abg ofkos la dh kenal binatang2 tu...hehehe...dlm b'jln tu sempat jgk aku compare kan bdk 2 org nie...bkn nk compare ape, sbb bwk dieorg pada umo yg same je tp cara p'bawakan (yeke bhs aku nie) tu b'beza...

Kali nie tak round hbs pn satu Zoo tue...skip2 je...yg paling excited aku nk tunjuk kt dieorang gajah, zirafah, singa & harimau...dalam perjalanan nk ke tempat haiwan2 nie singgah la jgk tgk buaya, kura-kura, flamingo dll...hehehe...kla, xmo celoteh lebih panjang lg, jom lyn gambo yg ade...tak banyak pn...

Tgk monkey mase nie...
Kat kolam Flamingo
Kura-Kura Gergasi...name saintifik tak pasti.... with buaya junjulung ke jenjulung nthla...hehehe...

Us....(^_^)
Abang Long & Adik...
Zirafah, Gajah & Singa.....
Tu je la pic yg ade... so, ble dh t'tunai lega rasenye...xdela teringat sgt... sambil2 nk kotakan janji leh spend time together-gether...hihihi....

26 Dec 2012

Annual Dinner

Hehehe...nak jgk story pasal annual dinner kt opis baru nie...bukan satu opis, satu seksyen je... Alhamdulillah, sebelum 2012 melabuhkan tirai dapat jgk kiteorang b'kumpul beramai-ramai 'lupekan' sekejap bebanan tugasan yang memang tak habis.... malam tu tema adalah merah-hitam...nasib baik aku ade baju kurung moden wane merah yg aku sempat pakai sekali je iaitu sebelum pregnantkan ank no.2...after deliver mmg telan air liur je la nak pakai baju tu sbb mmg x dapat la kan...last skali aku tetas dat depan belakang, nasib baik boleh pakai...hahaha...save bajet aku...

Annual dinner nie just nak rai kan staff, jimba2 stail pejabat...hahaha...buat pn kt pejabat tapi okla tu...mudah bg orang mcm aku nie...tak payah nk travel jauh2...anak2 pn excited ble cakap nk p pejabat...one more thing nak rai kan sorang staff yg bakal bersara...bulan nie die last...pic2 adalah sumbangan Fb Cik Narniey kite ye... (chiksnarniey.blogspot.com) aku try link kn blog die tapi takleh sbb ble aku link then taip huruf lain die trs b'sambung dgn link td...so, aku taip je la link blog Cik Narniey kite nie...(^_^)...thanks Narniey ye....



Welcome.... (^_^)

Me and my 2nd hero (abang long agak sukar diajak b'gambar once dh jumpe geng2 die)

Separuh dari staff yang hadir... ohh...kat sini ade gambar abang long...hehehe...

Acara rebut gula-gula...anak aku tak reti kot...aku suruh die rebut gula-gula die g tolong tabur gula-gula tue...adoiii...hahaha....

Acara mewarna...hehehe...die kaler skit2 then ckp 'ibu,saye dh siap' ble aku tgk idoknye siap...puas pujuk,xmo jgk then one of my boss said budak lelaki mmg mcm tu...thanks to Cik Dayan ek tolong teman abang long mewarna...(^_^)

Nadhim with atuk Rahman....hehehe....

Even event nie simple, wat kt opis tapi meriah...yang penting happy...lupe jap kerja kt opis...hahaha...aku tak ambik la pic bnyk2 kt Fb  Cik Narniey nie since lappy aku pn asik buat perangai je...ble aku open file je kluar soklan 'confirm ke nk delete folder nie'...hahaha...tetibe je kan...nie pn puas aku buat kjp ilang, kjp ade...so mane yg sempat la kan... ape pn thnks la kpd urusetia kelab kerana menganjurkan event nie...(^_^)

Sekian....

6 Dec 2012

Saya Dah Keje!!!

Saya dh keje arini... anak mak tolong jagakan...TQ Mak!!!
Tapi takleh nk suruh mak jaga lama-lama sbb mak mengasuh... sian plak mak budak tu...
Takpela, tgk macamane nnt...mybe aku cuti lagi lps nie and mintak asben cuti jgk if Nadhim tak ok lagi...hope Nadhim dh ok dlm tempoh nie, now binti-bintik tu dh kering (orang ckp time nie bahaye ek??)

Setakat nie, aku terime 1 je call dari mak tu pn tanye psl pampers...(^_^)
Okla, aku nak blk tgk my little hero...hahaha... ;p

5 Dec 2012

Bila Rajin...

Hehehe...bila rajin, maka ini lah hasilnye....

Kek pisang + coklat rice kukus.... (^_^)  



Hehehe...tu la, bile angin rajin datang...klu tak, xdpt la nk merasa air tangan cik nor nie...
Nape kukus??rumah aku ade pengukus je...oven xde...so, aku ubahla dari bakar ke kukus... manfaat ape yg ade... sbb aku nie ade angin...klu rajin, mcm nie... klu mls mmg xdela gambo kt atas tu...

Resepi aku gugel je...mane yg x bnyk bhn, aku onnn...
Yela, rmh aku nie xde mixer, oven ke ape...pakai blender je, nsb baik loyang ade...kih3x...
Ni project last week...hehehe...

Next project???
 

Berciken-pox la plak...huhuhu...

Salam smue....

Selamat bekerja buat korang2 yang keje...hehehe...aku???sambung cuti lagi sbb hero no.2 aku tak sihat...kene CHIKEN-POX...hmmm...ujiannnn...aku start cuti dari ari Jumaat and ambik ari isnin...tup2 my little hero tu kene chicken -pox plak...aduyaiiii...poning omak ehh....

   
Ini rupe bdk kene chiken-pox tu... bahagian blkg, now kt muke,kepale and leh kate seluruh badan dh naik bijik2 kasar tue...






Kisahnye...ari ahad tu aku perasan ade 1 biji ade air...hati dh risau tkt kene ciken-pox, so msg la kak N... so, cnfrm la ciken-pox...aku tunjuk kat ayah die, ckp petang nnt br bwk g klinik..kebetulan plak ade kenduri, pastu ari ahad klinik x bukak even swasta x mcm kt sini... Petang tu kiteorg bwk p bandar...dlm bnyk2 klinik swasta yg ade...1 je bukak...msk je la...then doc ckp mmg ciken pox and atleast 2w br ok...doc bg calamine lotion, ubt tahan gatal and antibiotik... tang cuti tu yg aku payah skit...cuti tinggal 6 hari je lagi...nk tinggal kt kg nadhim direct, xpakai botol...adik aku praktikal, mak aku mengasuh..aku t'pk jgk nk suruh mak aku dtg sini tapi kesian la plak kt mak budak yg mak aku mengasuh tu...mane die nk letak anak die...

Seriously...aku blurr mikir hal nie...dgn kejenye, anak tak sihatnye, dgn cuti xdenye...once dh jd mcm nie mule la aku pikir nk behenti keje then laki aku ckp 'hutang yg ade sape nk byr?'...arggg...budus plak ble pikir mcm tu...tp ble kepale tak tau nk pikir care lain, bnde tu la yg kluarnye...nthla..nak luah pun tak terluah...pastu sakit hati...huhuhu... aku dh gugel2 petua2 utk ciken-pox nie, die lebih kurang mcm kene demam campak gak la...gune daun mambu, air kelapa...cume ciken-pox nie org xbg kene air hjn takut b'parut ke ape nth... air kelapa dh ade, lupe aku nk bg...cume daun mambu je x dpt lg sbb smlm aku g Tmn Warisan tu xde guard nk suh ambik kn...staff yg keje kt situ try ambik tp xleh sbb slalunye guard kt situ panjat... tapi die suh aku dtg arini ambik sbb die kate nk pesan kt pekerja indon suh ambik kn daun tu...

Hmm...tu la, aku nie dgn harapan yg setinggi gunung nak tgk si adik cpt baik, ape je care, insyaallah aku akan usahakan...insyaallah...mudah-mudahan cepat la baik anak aku nie...klu tak mane aku nk cekau cuti nie...hehehe... 

Sekian.... (^_^)


19 Nov 2012

Nadhim's 1st Birthday (entry yang tertangguh-tangguh)

Salam smue...lame tak update blog nie...ape pun thanks pada yang sudi bace and follow blog ni, nnt aku follow blk...(^_^).

Kali nie nk share pasal sambutan 1st birthday hero kedua aku...takdela sambut beria sgt pn...juz bwk kek kt taska je...hehehe...potong2, ambik gambar skit...makann...Alhamdulillah... kek birthday Nadhim aku tempah dgn kak emy, akak yg aku tempah kek naufal aritu...so, ni pic kek tue...


Hehehe...aku tak tau nk suruh akak tu deco kek nie camne, so aku letak je la edible image... lagipun nadhim tak tunjuk lagi die minat ape...tak mcm abg die...always car....huhuhu...

Hmm...bile nadhim dh setahun mcm tak caye je die dh capai umo tu...cepat btl mase berlalu kan... dan2 tu mengenang saat start pregnant die dulu...hehehe...Alhamdulillah...semuanya dipermudahkan...dari start pregnant sampaila melahirkan dieorang berdua...Terima kasih Ya Allah.... Dan aku jugak bersyukur sangat2 sbb diberi peluang utk bf ank no.2 nie...yg sulung dulu x sempat tp alhamdulillah yg 2nd nie dh setahun aku bf kn die...hampir give up tp dgn sokongan mereka2 disekeliling aku alhamdulillah dah setahun... Insyaallah...akan usaha teruskan sampai 2thn and selagi die nak la...hehehe...

Setakat umo setahun nie, nadhim dah :

 * boleh jalan
 * gigi dh 8 btg, 4atas, 4 bwh
 * pandai tunjuk protes die... t'utama klu die tak dpt ape yg die nak...huhuhu...
 * ckp belum lg tp word yg aku fhm 'kak' means bukak...hehehe.. ade word lain tp yg nie je aku cnfrm sbb
    aritu die ambk roti then ckp 'kak,kak'...

So, tu je la cite birthday nadhim...hehehe...tq for reading yaaa... (^_^)
Last week adalah minggu keje, cuti, keje, cuti dan keje pastu cuti,cuti...hehehe... arini keje smule...(^_^)

Aku adalah keje last week... tak ambik cuti pun... antara sebab-sebabnya ialah :

  • cuti aku berbaki 8 hari
  •  tuntutan keje yang agak errr...bleh la... ohhh...sila jgn kate ape-ape ye...hehehe... : p
  • en. asben cuti ari jumaat je... 
 So, mari lah bekerja dgn gigihnye...ahakss... baki cuti 8 hari, save utk keperluan2 yang mendatang...terutama utk anak-anak... semoga anak-anak saya, anak-anak di taska sihat-sihat smuenye...hehehe... Nasib baik anak-anak adalah ok time bangun even g taska lompat-lompat cume time dh sampai taska ade adegan taknak gi sekolah..alahaiiii....(~_~')

So, arini try nak settle kan keje-keje yang tertunggak...harap2 berjaya la misi aku tu...insyaallah... yela, mcm bese la kan... kt rmh dh plan baik punye nk setel itu, nak setel ini... tup-tup lain yg jadinye...hehehe...

Okla, aku pn dh tak tau nak taip ape dh...hehehe... 

SELAMAT BEKERJA!!!!
WEEEEE..... (^_^)

30 Oct 2012

Mood

Mood keje adelah slow...w/pn dh msk petang...penat kot...
Kalau ikut hati nak je sambung cuti arini tapi memandangkan baki cuti adalah paras-paras hidung, maka b'siap-siap la pagi td utk g ke pejabat...

Bile dh ade anak nie, cuti yang ade di khaskan utk mereka...nak cuti pn b'kira-kira...hehehe...kalau takde hal yg penting keje la ko...xpela, smue utkmu anak...hehehe...maka

KEJE JE LA YERRR.... (^_^)

Sekian.....

11 Sep 2012

20 Perkara Yang Berubah Selepas Mempunyai Anak....



1.kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedari - betul...

2.kita akan merindui saat 9bulan kehamilan kita. - hehehe...betullll...

3.kita tidak lagi memerlukakan jam.bayi kita akan menetapkan jadual kita - betul...

4.kita akan menghormati & mengasihi ibu bapa kita dgn cara baru - yup!!

5.Jika anak sakit kita akan mengalami rasa yang lebih teruk berbanding diri kita yang sakit - huhuhu...of koss

6.Kita tidak keberatan tidur jam 9 pada malam jumaat. - boleh ajerrr...;)

7.Perasaan kita lebih mudah tersentuh atau berkecil hati dengan hal2 berkaitan dgn anak. - mak t'lebih touching youuu...

8.Kita akan lebih kerap melihat anak kita dalam cermin berbanding melihat diri sendiri - right...

9.Kita tidak lagi jijik dgn najis bayi,sebaliknya kita happy bile melihat anak kita poo-poo. - betulll tak poo-poo risau plak...kihkihkih..

10.Kita akan lebih menghargai diri kita - of course...(^_^)

11.Kita lebih rela meluang masa peluk cium anak kita walaupun kita tahu,kita akan lewat sampai ke tempat keja. - yerrr...(^_^')

12.Kita mula menyedari,yang kita punyai kuasa yang hebat dapat menenangkan anak kita yg sedang menangis. - he3x...supermak la tue...

13.Kita akan sentiasa mengira gigi yang baru tumbuh - ehhh...mestii...

14.KIta akan rasa menpunyai anak lagi bukanlah satu masalah besar,malah amat sukakanya. - hihihi...

15.Apabila kita melihat ibubapa yang lain sedang memegang anak mereka yang menangis,kita akan faham situasi mereka. - sooo true...

16.Kita akan menghargai masa mandi kita,walaupun ianya masa yang singkat - yezzzaaa...

17.Akhirnya kita akan mula bertegur sapa dgn jiran sebelah setelah mempunyai anak. - mcm tau-tau jer..he3x...

18.Kita akan dapati perkara-perkara yang dahulunya penting,tapi tidak lagi setelah mempunyai anak. - yerrr...

19.Kita sedar sebenarnya tidak sukar untuk menyangi anak kita yang mulanya kita anggap orang asing. - dari start pregnant lg dh sayang...hi3x...

20.Setiap hari kita adalah penuh dgn kejutan! - he3x...yup!!!

# HARGAILAH SAAT-SAAT ANDA BERSAMA ANAK-ANAK ANDA #

Kondisi Naufal - entry yg panjang...

Entry sblm nie aku ade bgtau yg nopal tak berape sihat kan...so, meh aku story... Al-kisahnye....

Rabu last week mase on the way blk rumah tu, tibe2 nopal muntah...bile die muntah nie aku terus syak die tak sihat, sampai rumah die terus duduk, behave je... so, confirm la yg si nopal ni tak sihat... tup2 tgh mlm tu aku rase badan die panas, ambik temp 38`c... terus aku letak kain basah atas kepala die... tu je care yang aku bleh buat... nopal nie ssh nk mkn ubt..ikut jejak langkah aku...padan muke ko norrr...isk,isk,sik (t_t)

Kebetulan plak k'esokkannye (khamis) ade check-up die, so aku decide bgtau skali time nie je la... so, pg tu sblm pegi klinik aku tanye die 'demam lagi tak?', die jawab 'tak demam dh'...before kluar dr blk nurse tu aku mintak nurse tu cek suhu, bile cek 37.1`c, nurse ckp ade demam skit, kene pantau... since aku tgk die ok, aku pn decide hantar jgk la ke taska and bagitau cikgu die yg nopal demam then mintak tolong bg mkn ubt... dgn dieorg nopal mkn je ubat...pastu klu ade ape2 call la aku, aku ambik... Alhamdulillah, sampai blk keje cikgu takde call, okla kot...

Time nk ambik tu, cikgu die ade ckp badan nopal naik merah-merah...mule la risau bile cikgu ckp ade bintik2 merah nie... so, aku decide nk pegi klinik terus...sampai klinik orang ramai tapi aku redah je la...kang lambat2 takut melarat plak.. Alhamdulillah...dlm 5 minit after register trs no kene panggil... bile doctor cek kate ruam bese maybe sbb demam ruam tu keluar... doctor ckp takde mslh kalau nk htr taska...fuhhh...lega la kan...doctor bg calamine lotion dgn ubat demam...

Pagi esknye(jumaat) dlm nk siap2 g keje tu aku tgk badan die dh penuh dgn bintik2 merah, so aku decide EL je la kan... takkan nk g keje jgk dh tgk keadaan anak mcm tue... tapi dlm mase yg same aku t'fikir yg smlm doc kate ruam bese je...tp fikir2 blk cuti je la...takkan nk hantar anak dlm keadaan mcm tu... bukannye ape, bab2 mcm nie or penyakit yg bleh dikategorikan sbg b'jangkit mane bleh ambik mudah...dhla anak htr taska, kang b'jangkit dgn anak org lain lg ssh... sape yg dpt name??? aku and nopal jgk... bukanla nk kate aku ni baik tapi as a mother kite faham2 sendiri la kan... lps g klinik aku  pegi taska ambk tilam budak2 nie nak basuh yela xtau cuti lame mane...

So, ari isnin aku cuti lg...demam nopal dh ok cume tinggal rashes tu je la..still tebal kt belakang and dada...aku juz sapu calamine lotion je la, kadang-kadang minyak gamat tahan skit gatal die...aku ade gak g farmasi tanye kot2 ade ubat lain nk bg cpt baik tapi pharmacist tu ckp gune calamine lotion je.. aku pn xtau sampai bile aku cuti tapi yg pasti kene make sure rashes tu betul2 hilang la and hopefully hilang cepat2x... tapi aku tgk rashes tu mcm take time je nk hilang so, ade can la kot this week aku cuti trs(hopefully takla)..he3x..

Cuti rehat aku??? Balance 14 hari, tunggu la dulu sampai nopal sembuh sepenuhnye, nanti aku update buleh??? baru senang aku nak kire..hehehe...(^_^)

Entry baru insyaallah ade...cume setting blog nie lintang-pukang la skit sbb tak save yang lame, habis huru-hara!!!
Peningla nak godek-godek balik nie...
(-_-')

* semua entry adalah auto-publish ye...kang ade plak yg salah faham...

10 Sep 2012

Check-up Naufal

My 1st hero is 3y and 5m already...tak lame lg nk msk 4y dh...tapi still pakai pampers...huhuhu...

Kali nie nk cite psl hero 1st aku tu...lame dh tak cite psl anak-anak kan...So, khamis last week ade appointment dkt KK, check-up kali nie same je mcm sebelum2 ni...timbang berat...berat nopal now 15.2kg naik 200g je...berat mak naik banyak...huhuhu...nurse tnye p'kembangan die skrg camne antaranye ckp pelat lg ke or tak, dh bleh ckp 3 patah perkatan dgn lancar ke dll...aku ckp gak dkt nurse tu kdng2 org tnye lain, lain die jwb...korang tau die jwb ape?? klu tak psl kete msti katun yg die slalu tgk upinipin ke, boboiboy etc...risau gak aku kn...(^_^')...Lepas tu die bg ubat cacing, nurse tnye nk yg tablet or liquid, aku mntk yg liquid tkt ambk yg tablet die xnk mkn...ssh plak yg liquid nie aku campur je dlm susu die...check-up sblm nie xde ubat cacing so kali nie die bg...tu je la...nth ape ke name ubat cacing tue...albendazole syrup rasenye...

Cite psl check-up anak nie...setengah org t'kejut ble aku ckp aku still bwk si nopal g check-up..Actually aku xtau pn yg check-up anak nie bleh tak pegi after check-up wajib dieorg tu, last 1y 6m kot...asal nurse bg date appointment, aku g je...ble tanye member2,rupe2nye bleh kalau tak nak gi...he3x...aku penah jgk tnye asben nk stop kan check-up nopal nie tapi die x bg...so, aku ikut kan je laa...

Tapi kan ok gak ade appointment nie, tak bleh la aku nk skip2 bg nopal tu mkn ubt..hehehe...al-maklum la...aku nie jns pelupa, pastu kang suke delay2...6bln skali tu bkn tempoh yg singkat..mmg ade can la aku nk lupe bg die ubt cacing tue...ubt cacing tu kt farmasi ade jual, bleh je beli bkn aku tak mampu pn...tapi aku takut aku lupe je nk bg die stiap 6bln, so slagi ade appointment nie...aku bwk je la kn... 

so, next appointment:
06/03/2013 = 4 years old (^_^) 
(anak ibu semakin membesar)

** lepas nie klu dh stop appointment kene set kt hp pn la kot...
** nopal skrg x berapa sihat...nnt aku cite dlm next entry ek...

Kalau Jadi Laaaa

Hehehe...1st time nk try buat auto publish entry...hohoho...
Harap-harap jadila...xdela b'sawang blog mak yang dh usang nie...
Kalau jd auto publish nie...insyaallah...adela skit entry baru...(^_^)

**kesian dekat i, org lain dh b'zaman buat entry auto publish nie i baru nk try...

1 Sep 2012

Sebelum Terlambat

 Sebelum terlambat aku nk ucapkan 'Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin' kpd yg sudi bace blog blogger picisan mcm aku nie...hehehe...mane la tau...kot2 entry2 aku sblm2 nie m'guris perasaan anda2x smue ke...cerita raye aku biase2 je...xde yg menarik kot...kamera tinggal kt kg...card reader x jumpe carik...aishhh...(-_-')...so, mcm mls nk cite...blog aku kot paling m'bosankan sbb kurang gambar or langsung xde...kih3x,..

Sebelum terlambat jugak...aku nk ucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-55...I'm proud to be Malaysian, proud to stay here, there's no other place like Malaysia even aku x penah travel tmpt lain...ehhh...penah2x...aku dh penah jejak Tanah Seberang...hehehe...tp ms kecik2 dulu la...hargai segala yang kite miliki sekarang...jgn sia-siakan pengorbanan orang2 terdahulu,pahlawan2 dulu yg sanggup b'galang nyawa demi m'dapatkan kemerdekaan untuk negara kita...dieorg sanggup korbankan masa depan dieorg demi masa depan kita smue <--- ayat tv, aku suke...masa depan negara, masa depan anak-anak kita t'letak pada tangan kita arini...Semoga Malaysia terus aman,makmur,maju dan dirahmati Allah S.W.T....Aminnn..

Sekian, terima kasih.....

**both pic credit to google...klu i kreatif bleh create sendiri...mslhnye i x creative...huhuhu....

Kesian....(~_~)

Hmmm...kesian kt blog nie kan...terabai sungguhhhh...hu3x....
Apekan daya....keadaan yg m'makse...ewahhhh...(^_^)
Betul la tu...nk update kt opis pc slalu 'hang'...nk tggu ok blk satu hal dh...klu aku nie penyabar mcm Kak Lin ok gak...kan kak lin kan...he3x...jgn marah kak lin....

Nak update kt rumah...pyh skit dgn si nopal tu...sibuk je nk tgk game kete...duduk bangun bnyk kali panas gak hati...skali dua ok lg...dh tue baik xyah on lappy terus...lgpn lappy aku problem gak nie...br letak 'cursor' klu 'xxxxx' banyak2x...nth ape problem pn aku xtau...dhla tuan bute IT....hu3x...nie mood lappy aku tgh ok...td pn dh jd kluar '=====' panjang2x.....nsb baik smpt save...klu x, mmg confirm aku logout trs je...(^_^)

Ape pn, aku try la update blog nie setakat mane yg bleh...mak bkn blogger tegar...so, mmg x ksh sgt pn blog update ke x...huhuhu...

Sekian....macihhh....


27 Jun 2012

Rindu

Rindu nk update blog tapi tak b'kesempatan...
Nie pn sempat coret skit2 je...hehehe...
Nanti cite lg ye....bye...

Love you!!!

18 Apr 2012

Hero No.2 Saya...

 Namanya Nadhim...nama penuh Nik Muhammad Nadhim...cukup la 'Muhammad & Nadhim' tue...tue pn dh rase panjang...same dgn abgnye 'Muhammad & Naufal'...(^_^)

Nadhim almost 6 month...23hb nie cukup la 6bln....alhamdulillah...fully breastfeed...target utk second stage hampir berjaya...insyaallah..akan terus utk bf until 2y and selagi die mau....thank you Allah!!!the great moment that i ever had....sob,sob,sob...memang indah...ms ank 1st tak merasa, so yg 2nd nie berusaha utk ke arah itu...even t'dapat beberapa halangan/cabaran tapi kuatkan hati jgk utk terus bf kan si nadhim nie...hu3x...

Alhamdulillah...Nadhim dh bleh meniarap & telentang sepenuhnya...dulu pandai meniarap je (ms umo 3bln),dh bleh m'julur ke depan,undur ke belakang,angkat bontot,pusing-pusing 360` and gigi bawah dah tumbuh 2 batang (at 5m 2w)!!!perkembangan yg sangat mengujakan....tang mkn aku dh bg die rase skit2 since die pn dh tunjuk tanda2 nk makan...huhuhu....

So far, tgk orgnye mcm 'cool' aje...sbb suke mkn eskrem perisa 'mint' kot...hahaha...yesss...ms peknen kan nadhim mmg sukeeee sgt2 eksrem mint or ape2 yg ade perisa mint tue...nthla...kecik lg nk tgk perangai sbnr die...(^_^)

Nadhim @ 3bln....gambo dolu-dolu.....(^_^)

16 Apr 2012

Camne Ye???

Aku nk update blog...nk transfer pic...tp skali kluar arahan suh format memory card tue....tp aku x klik ok pn...kang jd bukan2 plak...lg susah....

Hmmm...gambo nadhim n nopal smue dlm tue...dlm en.nikon xde gambo nadhim...sob,sob,sob...tgh semangat nk update blog+gambo nie.....

(~_~)

Kembali Seketika...Ewahhh....

Hai smue...hehehe...lame gler x update blog kan...i kebizian....wahhh...curlass ko...kih3x....:). Yela,nk adapt dgn bende baru bkn senang....dh sebulan nie pn kabur2 lagi...kejap je kan...dh sebulan aku wat keje baru nie...update blog nie pn sbb dh sambung update psl beday ank sulung i...gler postpone lame sungguh....hu3x...



Ini la rupe kek utk Naufal's 3rd beday...hehehe...BMW lg...kaye mak ngkoooo....aku bg kt taska je,suruh cikgu2 die tlng handle...nk buat kt rumah kirim salam la...hehehe...seperti yg di jangka...bdk nie mmg xleh nmpk kete...cikgu die bgtau sibuk nk cungkil kete tu sampai merajuk...alahai naufal oiii....pic nie aku ambk kt blog Kak Emy Ramlah, gambo kt hp xleh transfer plak...aku x rase kek nie (t'telan air liur)...but cikgu2 ckp sedap...(^_^)....sape2 nk order kek,bleh la try order dgn akak nie...harge kek aku nie RM75,skali kete dgn huruf2 tue...aku ambk kt AG je...menapak dgn si nopal on that day...sibuk je nk ikt aku g ambk kek...hehehe...kemain excited ble kak emy tunjuk kek nie kt die...sampai ade org tnye 'nopal g mane?', nopal jwb g 'ambik kete'...kah3x....

Untuk naufal...ibu n ayah sentiasa doakan yg terbaik buat naufal and nadhim..semoga menjadi anak-anak yg soleh,berjaya dunia akhirat...we love you!!!!bahagia tgk anak-anak ibu m'bsr dgn baik walaupun ..... hehehe...sila sambung...


19 Mar 2012

Naufal 3rd Birthday Preparation

Hehehe...xdela preparation sgt pn....tempah kek je pn...barang2 utk goodies bag dekat2 nk gaji nnt br pikir nk beli ape....(^_^)

Hadiah utk beday boy...nthla...mcm nk beli basikal tp tgk la dulu mcmane...(^_^)

* motip update blog : sbb br lps order kek dgn Akak  nie....(^_^)
* anak i nk msk 3thn dh hujung minggu nie...(t_t)

Sekian, dari mak yg suke touching lebih....weee....

23 Feb 2012

FARIS TELAH PERGI BUAT SELAMANYA ... AL-FATIHAH

"Salam Mazidul, Faris telah pergi buat selama-lamanya. Mohon maklumkan kepada semua, wang sumbangan telah mencukupi untuk menjelaskan bil hospital'

Itu pesanan ringkas dihantar kepada saya oleh ayah Faris sebentar tadi.

Takziah Sham dan Zuraine.

Allah lebih sayangkan Faris Nur Daniel.


Al-Fatihah.

SILA HEBAHKAN
 
 

22 Feb 2012

Review Check-up Nadhim 4 bulan...

Arini check-up nadhim 4bln...dh 4bln dh anak i tue...2bln lg dh bleh bg makan...he3x...check-up 4bln nie timbang je...xde cucuk2...next month br cucuk utk 5 bulan...Alhamdulillah...ms cucuk utk 2bln & 3bln, nadhim x demam...so, result timbang td...

Nadhim
6.6kg (naik 0.5kg)

Ibu Nadhim
errrr.... 67.5kg....
(nurse kate xpe sbb bf...elehh...nurse tu saje nk sedapkan hati aku la tue...he3x)

Yg lain-lain ok...kulit, perkembangan die...Alhamdulillah...ok...nadhim dh bleh meniarap tapi nak telentang smule x pandai lagi...nurse ckp xpe baru 4bln...now, klu die meniarap lame gak la...klu x dh bising2 mybe sbb penat kot...he3x...DAN ble nadhim meniarap lame....si ABANG ambk kesempatan DUDUK ATAS MONTOT si adik...si adik diam je...si abang sengih2...aishhh...anak2...

20 Feb 2012

Rambut Oh Rambut...

Hmmm...smlm kot mase nak ikat rambut bt ter-perasan yg sebelah kiri bahagian dpn kepale mcm xde rambut...bkn xde langsung tapi jarang2...klu x selak rambut mmg x nmpk...tp klu selak nampak mcm....

B-O-T-A-K
(xkan la kot....)

Selame nie mmg x perasan langsung...tp semalam ble perasan mcm tue...sedih jgk....siap t'pk nk g Yun Nam Haircare lg...kehkehkeh....lawak plak aku rase....ble hasben blk rmh terus tunjuk kt die...die kate "a'ah laa..' aku pn ckp 'bang, bwk sayang p yun nam laa...' die senyum jee...

Now, rambut sedang mengalami keguguran yg dasyat...bgn tdo confirm ade rambut ats bantal...sapu2 tgk ade lg...now, si anak sedang galak main air liur...duk 'pui,pui'...hahaha...menitis-nitis...klu tunjuk kt naufal...sorokkan muke sambil ckp 'xnk,xnk'...ade kaitan ke...aku slalu pk perubahan hormon je tue...hehehe...

Nak g potong rambut nth ble ntah...request kt hasben katenye tggu cuti...cuti bile???

10 FAKTA MENARIK TENTANG KELAHIRAN!

(Feel free to share...)

bkn gambar anak-anak i yerrr...

- Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimate Due Date) mereka. Kebanyakkannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan. - kedua2 anak aku lahir pada 38w 4d

- Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

 - Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml. - masa bersalin anak 1st total blood lost = 300ml, yg 2nd x perasan plak...hehehe...

- 80% wanita mengalami sindrom "Baby Blues" semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

- Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi. - kedua2 anak aku air ketuban doktor yg pecahkan.

- Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

- Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

- Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

- Ibu bersalin akan dapat 70 tahun solat dan puasa.

- Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

16 Feb 2012

Breastfeeding Journey

Hmm...dh lame nk cite tp asik xsmpt je, kdng2 mls...so arini t'gerak hati nk share skit pengalaman breastfeeding nie...cite psl breastfeed nie bkn smue org b'tuah kan...nie pendapat peribadi yee...dan utk b'cerita psl breastfeeding nie kt blog bnyk kali gak fikir...kang t'salah taip, ade plak yg t'salah tafsir...ble t'salah tafsir ade yg terase hati...so,awal2 lg aku bgtau nie adalah b'dasarkan penglaman sendiri...so,klu ade yg nk terase hati ke, ape yg aku cite nie salah ke...t'pulang la ye...this story is based on my own experience...

Mase pregnant kan naufal dulu mmg dh niat nk fully bf die sampai 2thn...tp mybe d'sebabkan k'kurangan ilmu psl breastfeeding, mslh nipple, kurang sabar...hmmm...nthla,lupe dh aku nie...he3x...so, dlm pantang lg aku dh bg si naufal tu FM...aku x sanggup dgr si naufal tu melalak sbb dahaga/lapar susu,so aku bg trs FM...so,sempat 2bln je tu pn dh campur FM+BF tp lbh bnyk FM...mungkin sampai situ je rezeki naufal...(t_t)...ok,air mate dh b'genang... org penah tnye kt pengasuh naufal 'mak die x turun nyusu ke?', pengasuh jwb 'nth,xde'...dh si naufal tu hsp botol, xdela aku nk turun tgk kecuali lunch...so, m'besar la naufal dgn susu formula...Alhamdulillah...naufal m'bsr dgn baik....

Time pregnant kan si nadhim plak pn same dh niat nk fully bf, so kelengkapan utk bf t'utama pam...aku dh survey,tnye2 smue...so,aku decide beli medela harmony before aku bersalin..aku bace blog2, forum2 kt fb psl bf nie...Alhamdulillah...lps nadhim lahir,aku trs bf kn die...hasilnye ari ke-4 aku bengkak susu...nak2 plak otw blk rmh mak...siap beli koolfever utk reduce kan rs sakit tue...he3x...

So, nadhim mmg b'tuah sbb fully bf...susu badan sentiasa ada...lps die nyusu,aku pam...kdng2 breast sentiasa penuh...syukur alhamdulillah...rezeki yg melimpah luah utk nadhim...aku penah pam n dpt 21oz tp aku buang sbb peti rmh mak aku 1 pintu,dhla tu pintu kecik kt freezer ats tu dh t'cabut...penah skali aku bg susu kt nadhim tp die refuse minum, ble aku rs susu tu dh msm...padahal susu tu br je aku perah...gambo xde ye...klu x leh tunjuk...ms tu aku lupe nk snap...

Tapi...ku sangka panas hingga ke ptg, rupanya hujan di tengahari...hehehe...Al-kisahnye dlm 20++ ari lbh aku pantang tibe2 susu jd xde...ble pam 1oz pn ssh nk dapat...tp ble nadhim menyusu ade...so, aku decide nk direct je, ble nk naik keje nnt br bg blk botol kt die...tp dlm ms yg same aku risau die refuse botol...so, aku ajar balik gune botol tp gune FM sbb aku mmg xde stok ebm...nadhim cume minum 1oz...aku stop bg FM sambung bf blk sampai la aku blk kt rmh sendiri...time nk ajar botol aku bg FM, aku buat dlm 1oz je...die menangis2 xnk botol sbb die dh biase direct...

Hati mak mane yg sanggup tgk ank die melalak2 kan...so,stop bg botol bg direct...mcm2 aku dh buat, beli botol & puting, asal org ckp yg tu ok, aku beli...tp die ttp xnk...aku sampai htr rmh jiran mntk tlng bg susu  (susu perah) tp sampai je nadhim bantai tdo...gagal lagi!!!yg buat aku risau ialah ms nadhim kt taska...aku dh kol taska opis, nadhim xdpt msk sbb penuh...so t'pakse htr taska luar....lg la tak keruan di buatnye...menangis aku ble dgr penyelia ckp mcm tue...xpela, dh bukan rezeki nadhim kan...

Allah Maha Mengetahui segalanya....Alhamdulillah...tibe2 dpt call dr taska opis nadhim leh msk sbb ade yg tangguh & tolak...syukur sgt2...sbb ble htr taska opis leh jgk aku turun g susukan nadhim...tp dlm ms yg same aku mntk tlng gak kt pengasuh ajarkan botol kt nadhim...slalunye org ckp bdk2 nie dgn mak sendiri mmg xnk...tp nadhim dgn pengasuh pn xnk...hu3x...tp skrg nie pengasuh bgtau adela jgk 2-3 sedut nadhim hsp botol...xpela sayang...pelan2 ye...kdng2 tue kalau nadhim mengamuk xnk jgk, dieorg akn misscall aku...so, b'lari2 ank la aku ke taska tue...bkn ape...ble nadhim dh mengamuk...tangisan die mmg kuat...mule2 ek,ek je...ble dh lame2 siapla...kuar suara lelaki sejati tue...kih3x...

Stok ebm aku xdela sampai penuh peti...aku pam xde jadual pn...pam je ble aku rs nk pam...kt taska skrg ade 10oz...dulu aku bekalkan 2oz stiap 1botol, tp now aku dh buat 1oz je sbb nadhim xminum hbs even 1oz tue pn...dulu aku plan klu nadhim pandai hsp botol nk upgrade breastpump nk beli medela freestyle tp tgk keadaan skrg nie memadai dgn medela harmony je la....bnyk b'jasa pump nie...huhuhu...

Insyaallah...aku try la utk bf kan yg 2nd nie sampai 2thn...mungkin nie hikmah nadhim xmo botol susu kot...wallahualam....sekian....






15 Feb 2012

Kisah Anak-Anakku...

Hehehe...lame x cite psl anak2 kn...jom aku share skit2....

NAUFAL
Naufal next month dh 3thn...beso dh ank ibu yg sulung nie...mcm x caye je die nk msk 3thn...kjp je ms b'lalu...alhamdulillah, p'kembangan die mengujakan aku...errr...betui ke ayat tu???mulut dh semakin petah,perangai pn bleh tahan...hehehe...antaranye,pasal kereta...bleh kate nopal expert psl kete...die bleh igt jns2 kete ble tgk lambang...kdng2 tgk tepi body kete tu pn die leh teka kete ape...aku pn t'agak2 ble die tnye...kdng2 kene tanye ayah die...tapi ade jgk ble kiteorg tnye kete ape,die diam sambil senyum2,maknenye die xtau la tu kete ape...hahaha...

Orang tnye cmne die leh kenal kete2 tue...citenye cmnie...kan aku dulu2 blk naik bas/teksi...time tggu bus tu kan bnyk kete lalu lalang, so die tnye 'bu,tu kete ape tu?', aku pn jwb la 'tu kete myv dll'...mesti kene jwb betul2 kn,xleh tipu2...kdng2 kuar kt tv, kt paper, flyers,die tnye la...pendek kate nmpk je kete mesti tnye 'kete ape tu bu?'...aku nie kdng2 melayan2 jgk...kdng2 fhm2 je la...huhuhu...

NADHIM
Nadhim ank no 2 aku...'Nadhim' tu ayah die yg pilih....pilih name nie klu x silap aku hari ke-6/7 ms tue kt ward nadhim kene kuning...t'pakse aku mintak tolong member opis cari makne nama-nama pilihan aku (Nadeem,Nadhim & Nashriq)...my hasben xmo Nashriq tu...so, tinggal Nadeem & Nadhim...die tnye ejaan mcmane,ape mksd...so,last2 die decide Nadhim...aku follow je,lgpn mksd Nashriq xjmpe plak..hehehe...

Now, nadhim dh 3bln 3w,nk msk 4bln dh...aritu timbang 6.12kg...tggi 60++,tinggi aku x igt brp...22/2 nnt check-up nadhim 4bln...so far, alhamdulillah...nadhim fully breastfeed...direct tp aku tggl gak stok ebm kt taska suh pengasuh ajar pakai botol....s'boleh2nya aku xnk menyusahkan org lain tapi nk wat cmne...

  ini la racun, ini la penawar....ini la harta yg xleh di isytiharkan dlm hrmis...keh3x....



 

Balik Kampung

Last week blk kg sbb mmbr hasben aku kawen...jauh asalnye...sabah nunnn....aku ofkos la t'gedik2 nk blk sbb isteri die org kg aku...ble blk sane,mst blk rmh parent aku...hehehe...lgpn cuti 4 hari tu aku xblk...melangut la kami anak-beranak kt rmh...hehehe...al-maklum la...awal2 bulan...dgn gaji awalnye....anak2 msk taskanye...mcm ank msk skolah...(^_^)

Kiteorg b'tolak pagi sabtu...so,sampai dllm kul 12-1 kot....lps tu hasben aku trs g jmpe mmbr die td...blk2 die bgtau kene temankan si zul tu pegi nikah lps asar, kire wakil dari pihak lelaki la....kiteorg igt dh nikah,so xbwk la baju melayu n baju kurung lebih..after asar aku g la masjid dgn nadhim...hasben aku dh g awal....lgpn masjid dpn rmh tok aku je...hehehe...Masa tok imam bace kan t/jwb suami isteri,aku plak yg t'touching...sob3x...sayu je....tgk je la pic yg aku smpt snap...tp pic x cantik sbb aku zoom ms nk ambk gambo...he3x...

 Curik capture gambo suami t'sayang...ewahhh....

 Pengantin perempuan

 Pengantin lelaki....yg blkng tue i punye...he3x...

 Tok imam tgh cite ape nth...pakwe i tgh meninjau2 di manakah hero die...

 Pengantin perempuan nie cantik tapi sbb camera i pakai hp punye...so jd xcantik...
 



Yang 4 keping nie ms ari p'sandingan dieorg...gambo kiteorg kt photographer dieorg...hehehe...klu ade aku upload ek...

Nak Update Tapi...

Nak update tapi malas
Ade je cerita tapi sign-in blog, taip2 skit...save...nanti2 laaa...
Hurmmm...nmpk gayenye...sepi je la blog nie...

30 Jan 2012

I'm 24 years old already....

Alhamdulillah...masih diberi kesempatan oleh Pencipta seluruh alam untuk aku terus b'nafas di saat ini,menghabiskan masa dgn insan-insan yang aku sayang...Alhamdulillah...syukur padaMu Ya Allah...

20/1/1988 - Terima kasih mak telah melahirkan along,ayah yg b'hempas pulas m'banting tulang utk m'besarkan along dan adik2 yg lain...tiada kata-kata yang dapat diungkapkan utk menyatakan betapa besarnye pengorbanan mak ayah utk kami 5 beradik...kesusahan mengajar along utk lbh b'dikari tanpa perlu terlalu b'harap kpd org lain...kesusahan jgk mengajar bersyukur dgn apa yg kita miliki...sukar utk meneruskan ayt2 seterusnya...mengimbau kenangan dulu m'buatkan hati terusik,air mata b'linangan...biarlah...

20/1/2012 - Genap usia aku 24thn...Alhamdulillah....dlm usia begini, aku sudah m'punyai keluarga sendiri,suami dan 2 org cahayamata lelaki...kerjaya yg tetap...Alhamdulillah...rezki yg Allah bg utk aku walaupun bkn ini perancangan asalnya...kita hanya mampu merancang, Allah jua yg menentukan segalanya...tepat skali...(^_^)

Tiada yg hadiah istimewa melainkan ucapan 'Happy Birthday sayang' dari suami tersayang...sedih???tak sedih pn...biarpun sekadar ucapan,terasa amat b'makna & b'harga sekali tanda ingatan darinya...kami b'2 sudah terbiasa dgn keadaan ini...cume bila sampai hari istimewa anak-anak, ini yg lebih di rai...tp xdela grand2 pn...hehehe...

28 Jan 2012

Suatu Kisah Di Ward Bersalin...

Hehehe...tak habis2 lg tue...takla,actually aku nk share 1 cite dgn korang smue...

Cite die cmnie...ptg isnin tu kn aku dh naik ward...mlm skit ade sorang patient msk,die x b'salin lg tp dh sakit2,aku dgr die kene operate sbb baby songsang...ade mesin ctg dok monitor jantung,contraction,smue la...tgh mlm skit aku t'jaga nk tgk pampers nadhim...pstu aku dgr die mengerang sakit,aku diam je la sbb husband die ade pastu nurse msk...lps tu doktor...aku x brp igt sgt p'bualan dieorg...tp aku dgr psl contraction n cek jln...tp doc ckp bby still songsang...mase tu jgk la aku ckp dlm hati aku 'mudah-mudahan baby pusing balik'...sian aku dgr ble patient tue dok tahan sakit...

Pastu nurse n doc msk lg,cek2...doc kate baby dh msk laluan,dh tak songsang lg...jalan pn dh ade...so,die tnye kt patient tue nk b'salin normal ke...patient tu nk b'salin normal...pastu doc tu ckp 'kite try b'salin normal,klu x boleh jgk,kite operate la'...lps tu dieorg bwk patient tue g LR...aku just doakan patient n baby die slmt...Sedar2 pagi tue,die dh ade dgn baby skali...tp aku x g tgk pn...ms nurse dtg cek aku dgr rupe2nye die b'salin normal tp vacuum sbb fetal distress klu x silap aku la...tp mmg kene vacuum...

Mase doc ckp baby dh msk laluan n jalan dh ade tue...sebak,sayu mcm2 la...betapa besarnye kuasa Allah...dapat jgk patient tu b'salin normal even kene vacuum and baby tu plak s'olah2 tau yg ibu die tengah b'tarung utk lahir kan die...aku tgk anak aku,aku t'igt naufal...aku b'syukur sgt2 sbb Allah dh permudahkan smuenye...dari start pregnantkn dieorg b'2 sampai la aku lahirkan dieorg...wuwuwu...

Esk ms aku nk kuar ward, aku tgk die pastu aku ckp tahniah,senyum aku blk...die mcm t'kedu ble aku ckp mcm tue...he3x...xpe...i x ksh...tp stiap kali igt psl nie...automatically hati aku jd sayu...smoga baby t'sebut m'bsr dan m'jadi insan yg b'guna kelak...

Sekian....

Malaikatku...

* baca banyak kali pn tak jemu-jemu...
Suatu ketika seorang bayi siap untuk dilahirkan, menjelang diturunkan, sang bayi bertanya kepada Tuhannya Yang Maha Satu.

“Para malaikat di sini mengatakan besok Engkau akan mengirimkanku ke dunia, tetapi bagaimana cara hidup di sana? Hamba begitu kecil dan lemah.” kata sang bayi
...
Tuhan menjawab, “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. ia akan menjaga dan mengasihimu.”

“Tapi di surga apa yang hamba lakukan hanya tertawa dan bernyanyi, ini cukup bagi hamba untuk bahagia.” Demikian kata sang bayi.

Tuhan pun menjawab, “Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari, dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan jadi lebih bahagia.”

Sang bayi pun bertanya lagi, “Dan apa yang dapat hamba lakukan saat hamba ingin berbicara pada-Mu.”

Sekali lagi Tuhan menjawab, “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa.”

Sang bayi pun masih belum puas. Ia pun bertanya lagi, “Hamba mendengar bahwa di bumi banyak orang jahat. Lalu siapa yang akan melindungi Hamba?”

Dengan penuh kesabaran Tuhan pun menjawab, “Malaikatmu akan melindungi dengan mempertaruhkan jiwanya.”

Sang bayi pun tetap belum puas dan melanjutkan pertanyaannya, “Tapi hamba akan bersedih tidak melihat Engkau lagi, ya Allah.”

Dan Tuhan pun menjawab, “Malaikatmu akan menceritakan padamu tentang Aku, dan dia akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepada-Ku, walaupun sesungguhnya Aku selalu berada di sisimu.”

Saat itu surga begitu tenangnya, sehingga suara dari bumi dapat terdengar dan Sang anak dengan suara lirih bertanya, “Ya Allah, jika hamba harus pergi sekarang bisakah Engkau memberitahu hamba siapa nama malaikat yang menaungiku nanti?”

Suasana terdiam sejenak, dan akhirnya Tuhan pun menjawab, “Kau dapat memanggil malaikatmu IBU.”
 
 
Ibu sayang anak-anak ibu, semoga ibu berjaya mendidik anak-anak ibu menjadi orang yang berguna kepada agama,bangsa dan negara...moga anak-anak ibu ini lah yang akan mendoakan kebahagian ibu dan ayah di suatu masa nanti....

20 Jan 2012

Jika Saat Ini

JIKA SAAT INI…..

Kamu sedang tersenyum...
semoga senyum itu menjadi ibadah..

... Kamu sedang marah...
semoga marah itu tidak melampaui batas..

Kamu sedang sedih...
semoga kesedihan itu mampu menghidupkan hati & jiwa..

Kamu sedang letih...
semoga lelah itu menjadi penggugur dosa..

Semoga apa yang kamu lakukan hari ini jauh lebih baik dari waktu yang telah lalu..

Semoga
kebahagiaan dan keberkatan mengiringi perjalanan hidupmu selalu..

Aamiin Aamiin Ya Rabbal A’lamiin….
Koleksi Ceramah Ustaz Don Daniyal Don Biyajid (Original) 

Yang Tak Terluah

Kadang2 bkn smue benda kite leh luahkan kn? 
Nak luah tapi....mcm x sampai hati plak....
Yela, tkt trase hati ke,ape ke...tp klu x luah sakit hati jgk kn?




13 Jan 2012

Nor Malas Kembali!!!

Salam smue readers2 ku...wahhh...readers2 ku tue...he3x...
tgk tajuk pn dh tau kn....ade cite tapi ble on lappy nk menaip tbe2 jd malas...
time yg sulung ajak tgk tv,yg kecik nk b'gayut time tue la idea m'curah2,time tue la aku sibuk nk update blog...he3x...

Ble bukak draft,kemain bnyk draftnye tp nk publish nth ble xtau la...nk wat auto publish xreti plak...x sempat nk study...ececehhh...xdela,dulu penah try auto publish tp xjd plak...hairan aku...hahaha...td kate malas, nie b'jela2 plak menaipnye...

okla, nnt aku update lg yekkk...tp x jnj ble...klu si abg & si adik tdo...bleh la kot...
tatatititutu....(^_^)


4 Jan 2012

Hajat Di Hati...

Huhuhu...xtau nape mlm nie aku xleh tdo...dgn gatal matenye...hero-hero-hero saya smue dh tdo...hajat di hati nk tukar layout/background blog nie tp xbrp nk reti...he3x...tu la,org ade blog,ko sibuk gak nk ade blog...klu bleh nk yg simple2 je...boring dh aku tgk blog aku nie...ha3x...

Aritu try tukar,ambk ko skali haru-biru blog nie...adeiii..(^_^)
Hmm...nk try jap...klu korang bukak dh jd lain,maknanye b'jaya la tue...klu same gak fail la tue...he3x...
© Templates reserved for : A Part Of My Life | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™