Followers

21 Dec 2011

Kelahiran Ke-2

Alhamdulillah...seperti smue tau aku dh slmt b'salin...dh sbln lbh dh pn...dh hbs pantang...tp ade lg pantang yg perlu dihabiskan...ha3x....kla,jom bace kisah kelahirang yg ke-2 nie...(xde idea nk taip ape dh...)

23/10/2011, Ahad (38w 4d) :

- pagi bgn mcm biasa sbb en. suami kene g keje...nopal pn dh bgn...perut pn sakit2...dlm hati still fikir false alarm...(x hbs2 dgn false alarm aku nie...he3x...) lps en.suami g keje,aku lepak2 kt sofa sambil lyn sakit and still t'tnye2 'aku nie dh nk b'salin ke?'...even ank yg ke-2 tp ke'blur'an tu ttp ade...he3x...sakit perut makin m'jd2...g toilet buang air kck xde turun tanda apa...so, aku pk blm nk b'salin lg la...bekfes aku xbuat...ckp kt nopal 'ibu order pizza je ek', nopal ok je...die ckp 'nk pizza laa...' he3x...so, call la...dlm 11.30 pg pizza sampai...ble dh sakit tue mknn feveret pn rase biasa2 je...lps mkn bsh pinggan mangkuk jap tp rmh aku biar b'sepah...xdela sepah mane pn...

- d'pendekkan cite...kul 2.30 ptg aku msk toilet lg n this time...tarraaa...dh turun tanda...mcm abg die jgk darah+lendir...so,aku pn msg2 la pd yg b'kenaan...tp en.suami x reply...last2 die call tnye leh thn ke,aku ckp bleh lg...aku decide nk tggu dulu sampai xleh thn sakit...nsb baik la pg tu t'gerak hati nk kemas2 beg aku,beg bby dh siap dh...tu pn duk tangguh2...

- 4.00 ptg call en.suami srh blk sbb dh xthn sakit...pastu gerak ke spital & msk je kt dwn b'salin tu ats meja register dh nmpk kene hantar ke spital kajang...tp dieorg cek dulu bukaan jln smue...ble cek dh 4cm so xyah transfer la...ms wat CTG nurse ckp graf xcantik...die tnye last mkn pukul brp,aku ckp kul 11 lbh...die tnye nape xmkn dh lps tue...aku ckp xde selera nk mkn...he3x...die ckp myb sbb aku xmkn so graf jd xcantik...

- dtg doc perempuan tnye itu ini,cek perut then die ckp 'bby dlm 2.9kg'...pastu time nk pecahkan air ketuban,die xleh wat plak...dh seluk2 tp xleh pecahkan jgk...die pass kt doc sorang lg,doc lelaki...adesss...Alhamdulillah,doc nie b'jy pecahkan air ketuban...pastu die mskkn ubt berak n mskkn jarum air (xtau nk sebut ape)...ms nk tggu die prepare tu perut aku dh m'mulas2 nk m'buang,aku tgk doc tu,doc tgk aku blk...ha3x....dh selesai m'buang,tukar baju,msk LR,baring atas katil,nurse pasang ctg...pastu bg gas if aku xthn sakit ms contraction...ms nie sgt2 xslesa sbb ruang nk b'gerak terhad,so ble contraction dtg...makkk aiiihh...blk yg b'ekon tu pn aku rs pns...he3x...kali nie katil aku xde tempat ltk kaki,xmcm nopal dulu...ms tgh sakit tu jgkla dieorg tnye ank 1st umo brp,aku jwb 2y 7m,dieorg dgr 7month...hu3x...2x dieorg tnye utk confirmkan...

- ms nk teran bby tu nurse suh aku paut kaki sendiri...time nie la kaki aku nk cramp...brp kali x jd nk teran sbb kaki nk cramp...hu3x...dhla tu,mmg aku rase nk teran dh, tp ble teran bkn bby yg kuar,bnde lain yg kuar...cesss...malu gak tp aku wat derk je la...ha3x...ok,kali nie btl2 nk kuarkn bby tp aku bleh t'pk lg cara2 tarik nafas ms aku nk kuarkan nopal dulu...sudahnya lain yg jd..salah teknik curik nafas...3-4 kali teran,b'jaya jgk aku,2.9kg baby boy...ha3x...bkn ape,sblm b'salin tue mmg aku igt btl cara2/teknik control p'nafasan ms nk teran tp ble dlm keadaan sbnr,aku jd kelam-kabut...

- oh ye,kali nie en.suami x teman kan ye...aku b'salin b'temankn nurse/bidan kt situ je....ade sorang nurse tu tnye suami aku mane,blm smpt aku jwb,nurse sorang lg tlng jwbkn,'suami die ade ank kecik'...perasaan???nthla...biasa2 je kot...mybe sbb spnjng aku pregnant,die ade kt sisi,xmcm nopal dulu...dh sarat br dpt dok same2...kali nie dieorg xde ltk ats dada mcm ank 1st dulu...klu xsilap aku la,nthla...aku mamai ke...lupe ke...

- ok,tang jht plak...aku dgr ade 2 org nurse/bidan nie...(nthla,aku xsure jwtn dieorg nie) ckp2 sesama sendiri...dieorg xsure samada nk jht ke x luka tmpt b'salin tue...last2 aku dgr 'nk slmt,kite jht je la'...laaa...jht jgk akhirnye...br berangan xyah jht...kih3x...tp xbnyk la...dh setel smue.en.suami msk LR dgn p'tanyaan 'dh bersalin?'...he3x...die xtau yg aku dh b'salin...nurse x ckp ape2 pn...die igt aku x b'salin lg....xpela,yg penting both of us slmt....lps tu aku kene pindah kt blk sementara sbb ward penuh...ptg isnin br aku msk ward...merasa jgk aku dok ward b'salin...he3x...ari slase discharge ward n blk ke rmh...

- tu je la kot citenye...Alhamdulillah dari ank 1st sampai yg 2nd nie smuenye telah dipermudahkan oleh Allah...smoga yg seterusnye pn begitu jgk...he3x...



I'm Back!!!

He3x...salam smue...nor kembali lagi!!!

Tapi tak masuk keje lagi...tinggal lebih kurang 1bln lebih lagi nk masuk keje...weehuuu....
Alhamdulillah,smue ok even diselang-seli dgn dugaan/masalah/ ape2 je laa...he3x...
Ok,xnk taip panjang2,nnt nk cite psl bersalin yg 2nd plak...mesti kene cite...kih3x...

Daaa...(^_^)

31 Oct 2011

Dah Selamat....

Hehehe..salam smue...jmpe lg dlm short entry...kih3x...

Based on tittle pn korang dh tau nk cite psl ape kn???cite nie pn dh kuar kt blog Kak Honeysour kite, so klu nk tau rajin2 la m'klik kt link tue...=)

Yerp,aku dh slmt melahirkan 2nd baby pd 23/10/11, jam 6.55ptg di spital putrajaya...baby boy s'berat 2.9kg...pic korang tgk kt blog kak honeysour kite je la ek...aku xbwk camera,xsmpt dh...hi3x...

Same mcm abg die jgk b'salin at 38w 4d tp nurse tu tulis 38w 5d...xkisah la...xnk kalah naufal junior nie...hi3x...

kla,full story nnt ek...terima kasih di atas doa2 kalian...cayang korang!!!

20 Oct 2011

Di Penghujung Rindu...Ehhh... Waktu


Hehehe....tinggal lbh kurang 13 hari je lagi.... perasaan???Neves jgk...tp neves die lain mcm...maybe sbb dh ade pengalaman kot...(^_^')...so far, perut mengeras je laa...dr mlm ke pg...tp alhamdulillah kt opis die behave je...he3x...false alarm org kate...

Mlm td pn same gak...kjp memulas2, kjp mengeras...sampai aku b'jln2 la dlm rmh tue...husband tnye 'dh nk b'salin ke?', aku jwb 'blm lg kot'...he3x...aku pn mcm keliru jgk...tu br gap 2thn...aku pakse gak baring sbb mate mmg ngantuk, alhamdulillah...dpt gak aku tdo...bgn tdo perut dh ok...cumeeee...
  • kaki belah kiri aku xleh nk lurus sbb ble try lurus sakit kt lutut - husband suh pusing ngadap die tp nk wat cmne xleh sbb lutut aku sakit...alih2x...die bgn tarik kaki aku slow2 bg lurus...tak penah kene lg sblm nie...1st time kene and in the same time aku dpt rase yang....
  • kaki/betis belah kanan cramp or org panggil simpul mengkarung kot...he3x...hoiii...mmg sakit laa...laki aku br nk lelap mate, t'jage smule...aku suh die urut...n die sendiri dpt rase yg tmpt cramp tue keras n urut slow2...2 kali aku kene cramp, lps die urut n aku try nk luruskan kaki, cramp lg...
Si abg dulu lahir mase 38w 4d...yg 2nd nie xtau la...same or die nk extend lame skit...he3x...jgn lame sgt dhla sayang oiii...org sekeliling dh b'tnye 'blm lg ke?'...aku jwb 'blm sambil sengih2'...he3x...ade yg tegur perut dh 'jatuh', tp aku tgk skit je br 'jatuh'...bg aku sampai ms die nk kuar nnt, die kuar laa...tunggu 'tanda2' b'salin je la...mase nopal dulu trn lendir+darah...yg nie stkt sakit2, aku hold dulu la...he3x...


19 Oct 2011

Perkembangan Fetus - 38w

tanganmata

Bolehkah anda mengetahui samada mengandung bayi lelaki atau perempuan? Satu petunjuk ialah saiz bayi anda - lelaki selalunya lebih berat daripada perempuan. Bayi pada umur 39 minggu mempunyai berat badan sebanyak lebih kurang 6.8 hingga 7 paun / 3 hingga 3.2 kilogram dan dia terus menambahkan simpanan lemaknya yang akan membantunya mengaturtepatkan suhu badan selepas kelahiran. Sistem-sistem organ anak kecil anda sudah terbentuk dan bertempat sempurna, tetapi paru-paru adalah yang terakhir untuk mencapai kematangan. (Selepas bayi dilahirkan, dia memerlukan beberapa jam sebelum dapat memantapkan pola pernafasan yang normal.)

Adakah anda tertanya-tanya apakah warna mata bayi anda? Kebanyakan bayi Asia dan Afrika mempunyai mata hitam kelabu atau coklat semasa dilahirkan - mata hitam kelabu mereka akan menjadi betul-betul coklat atau hitam selepas enam bulan atau setahun. Kanak-kanak kacukan bangsa selalunya mempunyai warna mata yang betul-betul cantik. Bayi keturunan Eropah selalunya mempunyai mata berwarna biru gelap dan warna sebenar - coklat, hijau atau biru - mungkin tidak akan muncul untuk beberapa minggu atau bulan lagi. Warna mata bayi anda pada saat-saat selepas kelahiran tidak akan berkekalan - dedahan kepada cahaya akan menukar warna mata bayi yang asal.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam rahim. 

18 Oct 2011

Di Mana Nilai Kemanusiaan???

  1. Kelar Bayi Dalam Asrama - Harian Metro Online
BETONG: Hanya kerana teman lelaki tidak mahu menerima anak luar nikah dalam kandungannya, seorang pelajar berusia 16 tahun mengelar bayi perempuan baru dilahirkannya sehingga mati dan perut terburai di bilik asrama sekolahnya di sini, semalam.

Kejadian menggemparkan itu berlaku kira-kira jam 7.40 pagi dan pelajar tingkatan empat terbabit dikatakan melahirkan bayi cukup sifat sebelum dia mengelar bayinya yang masih hidup itu dengan pisau pemotong sayur sepanjang 15 sentimeter.Sumber berkata, sebelum kejadian, pelajar terbabit dikatakan gagal hadir ke kelas sehingga menimbulkan rasa curiga seorang guru lelaki berusia 41 tahun yang kemudian ke bilik asramanya.

Menurutnya, sebaik tiba di bilik pelajar berkenaan, guru itu terkejut apabila mendapati satu mayat bayi perempuan cukup sifat berlumuran darah di atas lantai berhampiran katil suspek.

“Terdapat sekurang-kurangnya tujuh kesan kelaran pada belakang tubuh, leher, tangan, rusuk selain perut bayi itu sehingga menyebabkan isi perut terburai.

** hmmm...nthla...mase dgr dlm berita mlm td mcm xcaya je bdk perempuan tu bleh buat mcm tu...berani btl die tp berani tak b'tempat...xtau la ape hukuman yg die trime nnt...klu kt dunia die trime hukuman yg mungkin tak setimpal dgn ape yg die buat...xpe2...kt akhirat esk trime je la...


** 1 lg kt china klu xsilap, yg bdk kene gilis 2 kali tue...mcm ape nth org2 kt situ dok lalu-lalang n tgk je tanpa buat ape2...klu xsilap aku ade 18 org ms kejadian tue...ms tgk bdk tue kene gilis, masyaallah...mmg ngeri laa...nsb baik ade sorang makcik tlg bdk tue...tp aku rase klu kt M'sia xde kot jd mcm tue...xtaula kn...wallahualam...

4 Oct 2011

Kerap Hamil Jejas Tulang

WANITA disaran supaya menjarakkan kehamilan sekurang-kurangnya selama dua tahun.

MEMILIKI zuriat yang ramai selalunya mampu memberikan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga.
Namun, kehamilan yang kerap dan dalam jarak masa yang singkat turut mengundang risiko kepada ibu mengandung.

Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya.Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.

Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu. “Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa,” jelasnya. Tambah Annissa, jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.

Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang.“Estrogen penting untuk penyerapan kalsium. Jadi, apabila ia terganggu, struktur tulang juga akan terganggu akibat kekurangan kalsium,” ujar Annissa. Lebih memburukkan keadaan apabila darah kehabisan kandungan kalsium dan ia mula menyerapnya daripada tulang dan gigi pula. Ini kerana sebanyak 80 peratus kandungan kalsium dalam badan terdapat pada bahagian itu.

MINUM banyak susu dapat menambah bekalan kalsium ibu hamil.


Setelah banyak kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang.

Dalam pada itu, Pakar Perunding Pemulihan Perubatan WQ Park, Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir menjelaskan bahawa kekurangan kalsium di dalam badan boleh menyebabkan masalah kerapuhan tulang.

Berpantang

“Kalsium adalah elemen terpenting dalam pembentukan tulang. Justeru ia diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengekalkan kekuatan tulang. “Apabila kurang kalsium, ia akan menyebabkan masalah osteoporosis yang sering menyerang wanita terutamanya yang sudah menopaus,” katanya kepada Jurnal.

Ibu hamil digalakkan minum banyak susu dan mengambil sumber kalsium lain seperti keju, yogurt dan sayur berdaun hijau sebagai cara untuk mengoptimumkan jumlah kalsium dalam badan. Sebagai langkah untuk membantu mengekalkan kesihatan tulang dalam kalangan wanita, Pakar Perunding Seksual dan Kesihatan Reproduktif, Dr. Mohd. Ismail Tambi menasihatkan mereka yang berisiko agar menjarakkan tempoh kehamilan. Sambil merujuk kepada kepentingan amalan berpantang selepas bersalin, Ismail menjelaskan bahawa wanita perlu menjaga kesihatan reproduktif sepanjang tempoh mengandung sehingga melepasi waktu bersalin.

TULANG rapuh disebabkan kalsium di dalamnya telah diserap oleh tubuh.


“Amalan berpantang adalah penting kerana ia merangkumi tempoh seseorang wanita yang baru bersalin untuk pulih dari segi mental dan fizikal. “Jarak masa yang lama sebelum kembali mengandung dapat digunakan oleh ibu untuk mengembalikan kalsium dalam badan dan menghilangkan trauma kelahiran,” katanya.

Seseorang ibu bukan sahaja memerlukan tempoh pantang sebelum kembali mengandung bahkan masa yang lebih lama sebagai langkah menjaga kesihatannya.
Sambil menyebut saranan Islam supaya wanita menjarakkan kehamilan selama dua tahun, Ismail menasihati pasangan agar merancang kehamilan dengan pelbagai kaedah.

“Terdapat banyak cara untuk mengelakkan kehamilan berlaku. Ini termasuk mengambil hormon dan pil selain menggunakan kondom atau IUCD iaitu alat pencegahan kehamilan dalam rahim,” katanya.

Sumber : Kosmo  

30 Sep 2011

Hari-Hari Mau....

Pic pinjam en.google punye!!!

Sekarang, rase macam hari-hari nak naik teksi...sebab rase tak larat dh nak dukung my hero time nak naik bus...hu3x...cost dari opis ke rumah lebih kurang RM10...korang tolong kire utk aku costing utk sebulan bleh???he3x...belum campur emergency kes mcm blk rmh ambk susu, barang t'tinggal, g klinik etc...

Tinggal lebih kurang sebulan lagi before aku deliver...ok kot klu naik teksi hari2 kannn...ha3x...my hero ok jerr...lg suke....

** hebak mung naik teksi hari2...keh3x...(^_^)

23 Sep 2011

Dunia Sekarang....

PETALING JAYA: Seorang budak perempuan berusia dua tahun yang baru dibawa pulang ibunya dari rumah pengasuh dipercayai dirogol selepas mengadu sakit pada kemaluannya di Kota Damansara, di sini, kelmarin.

Menurut sumber, dalam kejadian kira-kira jam 7 malam itu, ibu mangsa yang baru pulang dari tempat kerja menjemput anaknya seperti biasa di rumah pengasuh terbabit.

Bagaimanapun, setibanya di rumah, kanak-kanak itu menangis dan mengadu sakit di kemaluan dan selepas diperiksa, terdapat luka dan bengkak di bahagian berkenaan.
“Ibu mangsa membawa anaknya itu ke pusat kesihatan berhampiran untuk pemeriksaan lanjut.

“Wanita itu terperanjat apabila doktor mengesahkan terdapat kesan kecederaan pada kemaluan anaknya akibat tusukan objek keras,” katanya.

Menurutnya, ibu mangsa kemudian membuat laporan di Balai Polis Kota Damansara.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata, siasatan awal mendapati semua penghuni di rumah pengasuh terbabit adalah wanita, namun tidak menolak kemungkinan suspek adalah orang dikenali mangsa.

Sumber : Harian Metro  
** speechless bile bace berita nie...meremang bulu roma...mula t'pk pasal anak-anak...kenapa manusia nie kejam sangat???2thn adalah sebesar anak aku si nopal tue!!!

**kesian bdk n family bdk tue...mesti trauma gler...Ya Allah...jauhkanlah perkara-perkara yang tidak baik dari anak-anak kami...(-_-)

19 Sep 2011

Check-up Naufal @ 2y 6m...

15-9-2011 aritu bwk nopal p check-up...check-up 2thn stgh...mengah jgk aku bwk die aritu...bdk2 mane leh lame skit...klu kite yg besar nie pn boring tggu lame2,die apetah lg...nsb baik bwk 2bj kete die,klu x...mau melalak kt situ...(^_^)

Check-up nopal nie check-up bese je...timbang berat, tnye ape yg die dh bleh buat, susu bnyk mane minum dll...so, berat nopal 12.9kg...naik la jgk...he3x...pastu nurse tue ade tnye samada nopal dh bleh kayuh basikal ke blm, aku jwbla blm...die ckp ajarla...baik nurse...siap tnye kt rmh ade x basikal roda 3 tue...ade nurse...he3x...nthla,puas gak aku laki bini ajar die kayuh tp die wat derk je...(^_^)...soklan2 lain:
  • dh pandai lompat setempat? - dah
  • dh pandai berlari? - dah
  • dh pandai susun ayat? cth: nak air - dah
Ape lagi nth, lupe plak aku...he3x...tu je la...pastu bagi ubat cacing, skali makan 10ml ye...dlm kepala aku nie risau 1 bende je, mcmane la si nopal nie nk mkn ubt tue nnt...he3x...ubat cacing nie dieorg bg mase nopal umo 1thn 3bln, 2thn n yg latest nie mase 2thn 6bln...next check-up 1/3/2012 mase umo 3thn...antara dialog ibu n nopal sesi mkn ubt :

Aku : nopal, meh mkn ubt...
Nopal : taknak la...
Aku : mehla...kang doktor marah....
Nopal : taknak laa...bla,bla... - agknye die ckp 'ibu nie xfhm ke org ckp taknak'...he3x...sbb lps ckp 'xnk la' tue die sambung ape nth...aku xfhm sgt...

Last2 aku campur dlm susu die...he3x...ambik ko...nk sgt...nsb baik die minum, agknye rase lbh kurang dgn susu je kot...sbb klu ubt lain aku campur, confirm rase lain skit tp ble aku rase same je...hbs gak die minum susu tue...Alhamdulillah, now nopal dh lh trime puting baru tue cume susu kene buat sejuk2 skit,klu buat suam2 tggu sejuk la baru die nk minum...

** mcmane la nnt ek, ble dh ade 2nd baby...nk kene bwk check-up...tak dpt imagine lg nie...=)

15 Sep 2011

Kenapa Ek??

** kesinambungan dari Kisah Puting semalam...

Kt rumah kemain susah nopal nk minum susu dgn puting baru die tue...td aku tgk kt klinik, ok je minum...kt skolah cikgu die ckp minum je...mlm td langsung xminum...bikin hati mak sayu ooo...w/pn t'jage pagi2 bute sbb nopal mengigau nk kete Camaro die...(~_~)...

** mak ko nie gigih m'google puting Doctor Baby kt internet kot2 ade org jual online, nasib baik ade, tggu sampai kt tangan je next week...anything for you son!!! Mom loves you ---> sila baca dlm nada iklan rokok tu ye...hehehe...

Sekian....

14 Sep 2011

Dinner With Paiza

Dinner with paiza??? Bende ape paiza tue??? Hehehe...

Paiza = Pizza in nopal language...
tapi ble aku btlkan blk, die bleh la sebut pizza tue...(^_^)

Mule2 igt nak try yg PHD tue...tapi ble kol asik waiting je...masih sibuk la, akan dilayan sebentar lagi la...last2 aku kol Domino's...tak payah nak tggu lame2...trs b'jwb then settel order aku...tggu 30 minit je pastu sampai la kt rmh...tapi mlm td lambat skit, aku bajet dlm 10.10 mlm tp 10.15 mlm tak sampai lg...trs aku kol balik...pastu 10.20 mlm, bdk pizza tue sampai, bagi salam then die ckp kt aku 'maaf puan pizza lambat', aku pn ckp blk 'haa...tu la' tapi xdela nak marah2 ke ape kan...kadang2 rmh aku tu ssh skit org nak cari...even driver teksi pn ckp bende yg same...(^_^)

Sbb lambat dptla free kupon utk free regular pizza next order...expired on November 2011 klu xsilap aku...nopal dh demand skrg nie...xnk share dh dgn aku or ayah die...siap ckp 'nak pizza besar'...die nk slice yg lain, xnk mkn yg aku or ayh die mkn...so, mlm td hbs 1 slice die mkn...sronok aku tgk die mkn...pastu asik ckp 'sedapnye2x'...(^_^)

Aku n ayah nopal mkn 2 slice sorang, 1 slice nopal n ade baki 1 slice lg aku bwk spare p taska, kot2 la die mntk kan...tp td trs die ckp nk 'roti canai', so belikan je la tp mkn xhbs pn...pastu aku ambk banana kaya, saje nk try sbb before nie aku ambk cinnastick bread...bg aku sedap la...tekak aku ye...mlm td mmg aku mls btl nak msk, tnye ayah nopal lapar ke x, die ckp kenyang...lgla aku xnk msk tp msk kul 9 perut mntk diisi, ayah nopal pn buat2 tnye 'tak lapar ke'...klu die tnye mcm tue maknenye die lapar la tue...he3x...aku pn ape lg, delivery je la...die pn ok, xde plak request nk nasik ke ape....sonang keje den....(^_^)...dasar pemalas....

Org Domino's call aku blk tnye pukul brp pizza sampai, dpt ke x kupon...aku jwb je la, sampai kul 10.20 mlm and aku dpt kupon tue, dieorg mntk maaf...aku ok je...klu xsampai langsung tue yg aku bengang...he3x...gambo xde ek...mmg aku mls nk ambk2 gambo skrg nie...mls nk transfer, smue lah...(^_^)

.: Kisah Puting :.

Salam and Selamat Pagi....

Alhamdulillah...msh diberi kekuatan utk trs m'harungi hari2 yang bakal mendatang...he3x...mukadimah tak ingat...(^_^)...Arini lmbt bnyk htr nopal p taska sbbnye tbe2 die cari kete 'fern'...aku pn xtau kete fern tu kete ape...kluar msk blk, nak itu, nak ini...aishhh...sabo je la...tapi aku dh start high volume dh...cume tak start kluarkan 'ketam' je lg td...

Ok2, tu pemula bicara jer...he3x...yg sbnrnye aku nak cite pasal puting botol susu nopal tue...actually aku baru tukar puting tue sbb yg lame dh hbs t'belah...ank aku nie hisap sambil gigit2 puting tue...adoiii...ganas2x...so, ble tukar yg baru, ms 1st time tue die tgk dulu, pastu br msk dlm mulut, then kluarkan blk trs bg aku n ckp 'xnk'...aku dh agak dh....

Penah jd ms die dok kt tmpt baby, aku spare puting lame n psn kt pengasuh klu die xnk puting baru bg puting lame n time nk ambk tnye kt pengasuh, pengasuh kate die gune je...t'pakse la tue...ha3x...smlm pn same gak, aku spare gak puting lame tue n psn bnde yg same gak kt cikgu die n pg td aku br tnye n cikgu die ckp minum je susu...smlm ms blk tue die mntk susu, aku bg, die hisap skjp pastu bg aku blk...

Tapi yang buat aku sedih, sayu, terkilan mlm td la...before nk tdo, die mntk susu, aku buatkan...ble msk mulut trs nopal kluarkan blk n trs xnk minum...tp die ttp mntk susu ble bg xnk minum sbb die tgk puting tue...aku tukar susu dlm botol bese tp tgk ssh plak die nk minum...aku tau die dahaga tp tahan sbb puting tue...last skali time die btl2 nk tdo, die mntk susu then hisap skjp2 je...tp xpela, atleast die minum jgk dr xminum langsung kan...dlm kul 3, die mntk susu...alhamdulillah...kali nie aku buat, hbs die minum...baru la tenang skit hati aku...

Silap aku jgk, bagi die pakai lame2 puting tue...pttnye kejap2 je then tukar baru...sbb puting lama tu dh lembut, puting baru plak keras, mmg la die xnak...hopefully arini die dh ok la...

** Agak2 puting jenama 'Doctor Baby' ade jual lg tak ek???Aku adik beradik pakai puting brand tue je mase kecik2...(^_^)

12 Sep 2011

Malang Betul Aku Rasa!!!

Eeee...tak tau la nak ckp mcmane perasaan aku arini...bengang, sakit hati, nak marah, nak nangis, nak maki-maki orang pn ade nie...actually b'sambung2 dari ari jumaat aritu lg...tp xdela mcm arini aku rase...smuenye serba tak kene...xtau la ape malang sungguh rasenye...

Jumaat, 9/9/11 :
  • Gi JJ Balakong dgn opismate...tgh naik eskalator, kain yg aku pakai t'sangkut, nasib baik aku cpt tarik...klu x, tak pasal2 koyak kain aku tue...dh la ade 1 je...
Sabtu, 10/9/11 :
  • Lepak2 kt Masjid Putra dgn husband & nopal, naik eskalator nk turun p tgk ikan, skali sluar yg aku pakai plak t'sagkut kt celah tue...yg nie mmg malang sungguh la rasenye...aku tarik t'koyak sbb die dh 'mkn' bnyk...mcm hell je aku rase...t'pakse la pakai sluar tue time kt masjid...tak tau la org prasan ke x...
  • Ajak husband p p.mlm cari sluar, xxl dh hbs, yg ade xxxl je...aku rembat, dh test dh, smue ok, kecuali labuh...kene potong...skali aku bg duit 50, akk tu pulang kt aku rm12...aku mcm ??? mahal btl...mybe sbb saiz kot...biarlah dari xde langsung...
Ahad, 11/9/11 :
  • P beraya rmh org, ambk rendang ayam skali jumpe telur lalat...aku ketepikan yg ade benda alah tue...skali aku dh mkn...jumpe lalat plak...warghhh...ape nie????spoil sangat10x!!!!
Isnin, 12/9/11 :
  • check-up arini...ms tggu bus bleh plak t'lps bus...cisss...dh kene tggu bus lain, dkt stgh jam plak tue...nak naik teksi xde duit kecik...dgn i/c xbwknye...ms nak cari tmpt duduk tue SEKALI LAGI KAIN AKU TERSANGKUT, AKU JALAN JE LA...ALIH2 AKU PERASAN YANG KAIN AKU DAH T'KOYAK!!!! ms nk turun, aku tekan loceng dreba bus tu mcm xdgr plak...nsb baik ade sorang pakcik tu nk turun gak kt situ, aku igt dreba bus tue prasan aku nk trn, alih2 bus dh gerak, pastu aku bgtau la yg aku nk turun gak...eeee...aku dh mcm ape nth....
  • klu ikt ari rabu nie aku dh msk 33w (arini baru 32w 5d)...spatutnye 7/9/11 aritu check-up utk 32w sbb aku dh start check-up 2 minggu skali...dkt buku td nurse tulis 32w aku mcm 'hmmm...nk bgtau ke pttnye mggu nie 33w' tp mcm kelu...pastu xdela plak nk kire berat aku ok ke x ke...nurse sblm2 nie kire tkt t'lbh berat ke ape ke...next check-up, 26/9/11 & time tue aku dh 35w and confirm dieorg akn tulis 34w...dari aritu lg aku pelik tp diamkan je la sbb kang kate aku memandai-mandai plak...tp next check-up nk try ckpla...kang xpsl2 ank aku lahir cukup bulan, dieorg kate xcukup bln sbb dieorg dh lewat 1w...
  • ms ambk BP dgn berat tue, time nak bangun tue lutut aku t'langgar kerusi kt situ...nurse siap ckp lg hati-hati, tak pasal2 aku pengsan plak karang...aku senyum je la...dlm hati...Ya Allah...bengangnye...mmgla bkn salah org lain tapi nak bnde yang same jadi berulang-ulang kt aku???
  •  time tggu bus nak blk...aku belek2 buku tue, bukak kelender nak kire brp weeks aku sbnrnye, klu ikt mmg arini aku 32w 5d...b'tambah2 sakit hati aku, rase mcm nk patah blk je ke klinik tue...pastu dr jauh aku dh nmpk bus yg nk ke opis nie...aku bg isyarat suh die bhnt, leh plak die bg lampu...tak perasan ke aku lambai td??? haaa....mcm nak sound je dreba bus tue...aishhhh....
Aku jadi mcm 'takut' plak sbb bleh kate bende yg tak baik dok jd dlm hari2 aku nie...adeiii...nthla, nak ckp mcmane pn tak reti...korang doakan la smoga xde ape2 yg berlaku kt kawan korang nie...



    7 Sep 2011

    Weeks By Weeks....


    Arini genap 32w... Alhamdulillah, sepanjang mengandung kali nie diberikan kesihatan yang baik mcm mengandungkan si abangnye dulu...stkt demam,batuk,selsema tue bg aku normal la...Alahan....takde rasenye...cume minggu ke 5-6 tue tekak tak sedap, asik nk mkn or minum yg bleh letak limau nipis...he3x...(^_^)

    Tahun nie dapat puasa penuh...even penah ter miss sahur 1 ari, sempat mkn kurma n minum air masak je, dpt gak b'tahan sampai b'buke...Bab makan usah citela kan...tekak terima je smue jenis makanan, klu hati kate 'sedapnye', mesti kene beli, klu tak t'igt2 la jwbnye...Kak N tau la aku cmne...mcm dieorg kate mmg tak rugi la klu bwk aku nie...puas hati...wakaka...berat naik tapi xdela over sgt...stkt nie xdela kene minum air gula tue...hrp2 pregnant kali nie xkene minum la...

    Barang2 baby dh beli dh, tinggal tilam je lg rasenye tak beli...yang lain2 pakai yg nopal punye dulu la...lgpn benda elok, tak payah nak m'bazir sangat...Pregnant kali nie confirm la b'beza kan sbb 2nd pregnancy, klu dulu bwk diri n perut je...skrg diri,perut n jgk si abang...si abang pn leh tahan gak kerenahnye...ade mase2 die, time die ok,okla...klu tak, nasibla...so far, tgk dh bleh d'harap utk bnde2 simple la, cth: suruh buang pampers, buang sampah...risau gak mcmane penerimaan die nnt...he3x...

    Nama baby blm cari lg...pregnant kali nie igt nk prepare awl2...tak nak jd mcm nopal aritu, ari nak blk kg tu la dok fikir nak isi name ape, nak p buat birth certificate...yela, tak sangka nak kluar awal kan...1 weeks before aku b'salinkan si nopal tue, ade gak la pilih2 nama tp nama girl, kih3x...kuar2, boy...both of us tak kisah pn samada nak girl dulu ke, boy dulu ke...ikt je la yang mane dh ditakdirkan utk menjadi cahaya mata kami...yg 2nd nie pn xksh...asal sihat sempurna sudah...

    Tang nama nie, buh 1 nama je...teringin gak nak ade 2 name...tp ble fikir2 blk, leceh plak ble nk isi form...biarlah 1 name je asalkan bawak maksud yang baik...(^_^)...bab nie kene bincang dulu dgn ayah baby...name si abang dulu, aku yg suggest, tgk maksud ok...buh je la, mls nk fikir2 sgt...igt mule2 nk isi naqiuddin tp si ayah xstuju...katenye same dgn name opismate die...ha3x...bak kate 1 of my boss...name yg aku bg kt nopal tue mmg dh d'tetapkan utk die...mksd die, kiteorg xprepare ape2 name...alih2 name tu jgk jd pilihan...hmm...yela kot...

    Mudah-mudahan smuenya b'jalan dgn lancar, dan smue yang baik2 lah...yela, b'salin nie antara hidup dan mati kan...normal or c-zer, t'serah pada takdir n rezeki yang telah Allah tetapkan...Insyaallah....


    6 Sep 2011

    .: Saya Tidak Hampa Lagi :. (Update!!!!)

    He3x....rentetan dari kisah nie...and now, cik puan nor dh dpt ape yg dihajati dan dh tak hampa lagi....(^_^)...mule2 plan nk p pasar tani je tp sbb pasar tani tue jauh kt blkg tepi tasik nun...lokasi mencari air kelapa bertukar...ke mane??? ke alamanda...tu pn Kak N yg bgtau ade kelapa kat sane...aku mcm blur2 skit, ade ke???ade rupenye...kt foodcourt tu la...laaa...mcmane aku bleh tak t'pk nk cari kt situ???padahal sabtu ahad dok ngulang alamanda...

    Sampai2 je trs p foodcourt p cari mknn dulu...xrase mcm nk mkn nasi...tapau yong tau fu je...pastu p beratur nk beli air...aku tapau 2 biji air kelapa muda...skali lg 2 biji yerrr...he3x...kak N try air baru, klu xsilap coffee float ke ape nth...pastu mix fruit...1 cup air kelapa tue trs aku minum...yg 1 lg tue bwk blk opis...he3x...(^_^)...Coffee float tue mmg maveles...sedap...dlm kepale nie, nnt leh try lg...ha3x...aku nie mmg p'gemar kopi...hi3x...

    So, hajat nk minum air kelapa dh pn t'capai...tq kak N sbb suggest kt situ and tq gak sbb follow i td...klu x, xdpt la jwbnye...so skrg xdela t'pk mane nk cari kelapa lg...saya tidak hampa lagi...(^_^)

    Update :)
    * husband balik dari pasar tani bwk blk air kelapa....hehehe...tu je nk bgtau....(^_^)

    Rayaku...(^_^)

    Stiap tahun raya bagi aku adalah same je...xdela meriah sgt pn...bese2 je...tak kire la raye rmh mak sendiri ke, rmh MIL ke...ntahla...maybe usia semakin menginjak naik kan...even baru 23thn...he3x...cume ade perubahan la kan, dari zaman anak dara, dh jadi mak org pastu jd mak orang2...hu3x...

    Tahun nie turn rmh MIL aku...kt klantan nun...so, kiteorg blk awl,nk elakkan jem...yela, lgpn husband aku je yg drive...aku dok sblh je dgn ank bujang die...hi3x...actually plan after sahur ari jumaat tu br nk gerak, tbe2 tukar plan blk after b'buke ari khamis tue...aku ape lg,kelam kabut la nk kemas2 beg...dlm kul 10 gak b'tolak ke klantan...alhamdulillah, even kete dh mule bnyk, jln still ok...kiteorg sampai kt kg pukul 7 pg ari jumaat tu, lbh kurang 9 jam perjalanan...

    1 Syawal

    Bgn pagi2, masak rendang...he3x...smlm tue dh buat, ade tggl 2 ketul je...tnye MIL nk buat lg x, die kate ikt aku la kan...so aku buat je la sbb nk mkn nasi impit dgn ape...pung pang, pung pang...dh siap msk, mandikan ank bujang aku plak...pastu aku plak tp lps siap mandi pakai t-shirt n kain batik je...nopal je pakai bj melayu...

    Tup2, SIL dpt kol bgtau SIL yg bongsu dh b'salin...hu3x...baby 1 Syawal tu, lps dieorg siap solat Aidilfitri, konon2 nk g spital trs la, alih2 member2 husband aku ramai plak yg dtg, xkn xnk layan plak kan...borak2, cite2...kul 11 gak g spital...SIL aku b'salin kt T'ganu...nk cari spital 1 hal dh...yg ade signboard spital Besut, laki die ckp spital Jerteh...melilau la kiteorg carik...last2 tnye apek tue, follow instruction die then korang tau kiteorg jmpe spital ape???HOSPITAL BESUT, JERTEH TERENGGANU!!!Husband aku bising gak la kan, buang mase la, ape la...sampai2 xleh msk sbb dh pukul 2pm...MIL aku je la p tgk ikt tngkp...

    Blk dr spital trs p rmh mak sdare, pastu trs blk lepak kt rmh...raya ke-2 pn duk rmh jgk...raya ke-3 baru g rmh mmbr husband, tu pn aku yg merengek2 nk g jln...ha3x...gambo raya xde...yela, dlm kelam-kabut SIL aku b'salin, mane sempat nk b'gambo bagai...terpahat dlm kotak ingatan je la anak bujang aku tu pakai baju melayu...family potrait pn xde...hurmm...sedih gak kn, tp xpela...mybe next time...lgpn fmly aku nie bknla jns yg nk b'gambo2 nie...very simple family, salam2 mntk maaf dah...ha3x...(^_^)

    5 Sep 2011

    Hampa Lagi

    Hurmmm...hampa lagi...lunch td p P15,igt nk cari air kelapa kt Ani Sup Utara tu...xtau la ade ke x kan...aku main terjah je td....skali kedai tu tutup daaa...waaaa....kecewa sungguh aku...smlm p Taman Warisan, bdk jual air ckp 'kelapa hbs kak'...ohhh...kecewanye....Mlm td, ckp kt husband nk air kelapa...die ckp 'nk cari kt mane lg...lgpn aritu kn dh minum...', mmgla mase bln pose aritu dh minum...tp nie nk minum lg...nmpk gayenye tggu pasar tani je la...sabo ye tekak....

    Actually ms kt kg aritu, nk je aku suruh jiran sblh rmh MIL aku ambk kn kelapa muda...lgpn die ade beruk...tp oleh kerana segan...aku diamkan je...haaa...kn dh rugi...bknla nk suruh saje kn, aku bayo la...tp tu la, segan punye psl...aku tgk je la beruk tu...hahaha...=)

    Time pregnant nie...ape je yg t'fikir, ape je yg rase nk mkn, mesti kene dptkan...klu tak...kecewa,sedih,sayu...smue la...klu husband xdpt carikan, aku sanggup p cari sendiri...jnj aku dpt...ble dh dpt of kos la puas hati...hehehe...nsbla stkt nie xde nak yg bukan2....

    Kla, tu je nk cite...hehehe...cite psl raye nnt la ek...klu aku rajin...=)

    22 Aug 2011

    Kuih Raya Yang Lebur...(^_^)

    Msg mak (hahaha...sadis betoi pakai sms je) tnye pasal kuih raya yg aku pos tue dh sampai ke belum...sbb bdk kt pjbt pos tu ckp isnin br sampai...pastu trs mak kol...(see...ank pakai sms, mak trs kol...padahal mak tu surirumah sepenuh mase je)...mak ckp dh sampai tp 2 balang kuih tue hancur, hancur mcmane xtau la...aku rase hancur lebur dh tue...

    Aku pos kuih raya 3 balang, tart nenas, almond london n vanilla chips ape nth...mmg tiap2 thn raya aku belikan kuih utk mak n MIL aku...xbnyk pn...2-3 jns je...sblm nie aku kirim kt jiran aku yg tinggal kt Puchong tue tp thn nie aku pilih utk pakai pos je...pastu paling xleh blah ble aku ckp buang je la kuih yg hancur tue, nk mkn cmne...mak aku leh plak ckp 'ishh...mane bleh...anak dh bg'...adoii mak aku nie...aku tak kisah pn, dh bende tu hancur kan nk wat cmne...tp tu la klu dh kasih sorang mak kt anak kn...aku ckp t'pulang la...

    Pastu aku tnye pasal tok aku...before nie mak aku ckp tok msk spital sbb sakit perut...tp td die ckp doc bg balik sbb dh xleh wat ape2...air pn xleh msk, jarum pn t'cabut, siap kuar darah lg...pastu doc ckp if jd ape2 'redha' je la...mak ckp lg tok xleh bgn dh, kene org angkat...hurmm...aku harap tok aku xde ape2...

    .: Bila Angin Rajin Datang :.

    20 Ramadhan

    Kuih keria...

    Bubur kacang hijau....

    Nie kira mcm pencuci mulut laa...hehehe...aku masak nasi goreng je aritu sbb nasi time sahur bnyk lebih...(^_^)

    21 Ramadhan





    Nasi Tomato & Kuih Ketayap....(^_^)


    Sesat Di Kuala Lumpur

    Hehehe...(^_^)

    Aritu (18/8) aku cuti sbb nak cari baju raya...kan kiteorg xde baju raya lg...jd ke KL la kami suami isteri...ke mana lg klu bkn ke Jln TAR/Masjid India...hahaha...aku pn xsure...weee...kiteorg g naik pengangkutan awam je...parking kete kt park n ride, nopal tggl kt taska....nasib baik tggl...klu bwk, haru-biru jdnye...

    Mcmane leh sesat???Actually, tak sesat sgt kot...slh jln je rasenye...mule2 lg kiteorg dh slh...slh sbb ape???pttnye dr sini ke BTS pastu naik LRT turun kt Masjid Jamek tp bleh plak naik ERL sampai ke KL Sentral pastu dgn konfiden p naik monorel tp sampai kt stesen monorel xde pn tulis Masjid India...tnye2 kiteorg silap...pstu kene naik monorel turun kt stesen Hang Tuah ambk LRT aliran Ampang....dlm tren aku dok cari2 mane Masjid India tp sampai Masjid Jamek kiteorg turun gak (nsb baik turun...klu x, sampai sudah xjmpe)...

    Dari stesen tu, trs jalan tp xjmpe plak gerai2 yg bnyk even sign-board Jln Masjid India pn xde...yg ade CM je...mcm pelik gak kn...alih2 kol Kak N, kak N bg direction n psn if xjmpe gak tnye org kt situ...before call kak N tue tak tau nk ckp cmne dh...tetibe rase mcm kt negara asing...waaa...sob,sob...alih2 aku tnye sorang akk kt situ,die ckp Jln Masjid India sblh jln tu,kiteorg kene cross jln...fuhhh...nsb baik jmpe...hahaha...pastu jmpe sign-board Jln Masjid India n nmpk gerai2 bnyk2..lega skit....he3x...

    Tapi kiteorg shopping baju husband n nopal je...baju aku xde...sbb yela,preggy kn...baju ape sgt yg bleh pakai selain dr jubah...jubah plak sarat dgn manik, segan wei nk pakai...ade yg simple saiz plak xde...actually kiteorg plan nk kaler hijau,oren or coklat..alih2 husband ambk kaler grey...hohh...t'kedu aku nk cari baju nopal same kaler mcm tue...nsb baik jmpe gak even xdela macthing sgt pn...pastu leh plak tak beli butang baju melayu...ishhh...buang mase btl....

    Tu cite ms nk sampai sane...nk blk pn ade problem jgk...adoiii...dugaan2x...hehehe...actually tren yg kiteorg naik tu trs ke Ampang,pastu ms nk sampai n time dh sampai kt stesen Chan Sow Lin pn dh di bgtau yg nk ke arah Sri Petaling turun...tp aku blur2 turun ke x,alih2 kiteorg tak turun sampai la ke stesen Ampang nun...pastu naik smule tren n kali nie kiteorg trn kt CSL tu n naik tren ke Sri Petaling then trn kt BTS...huhuhu...buang mase sungguh kan...(^_^)

    Sampai2 xambk nopal terus,blk rmh dulu...pastu baru ambk bujang tue...lps ambk trs singgah bazar, tak larat dh nk msk...aku beli laksam, husband nasi kerabu tambah dgn roti john, puding strawberi, sup tulang, air kelapa n air dragon fruit (beli pakai cup je)...tp kan nyesal beli air kelapa 1bj kelapa, tak cukup....

    Klu korang nak tau last aku g Jln TAR/Masjid India tu raya thn 2007, mase tu bujang lg...kire la brp thn dh aku xjejak sana...nak2 ble dh ade anak nie, tak kuasa aku nk b'sesak2...hehehe...

    Sekian, sesat di Kuala Lumpur...hihihi....

    17 Aug 2011

    "Day 16 = Mission Accomplished"

    Hehehe....alhamdulillah...ape yg dirancang semalam dpt dilaksanakan...siap buat list lg, ble siap 1 trs tanda....walaupun simple tapi hepi la sbb ape yg dirancang menjadi kan...nak tau ape yg "mission accomplished" tue???taraaa......



    Hehehe...nie la program masakan bersama ibu nopal...semalam aku masak simple je :
    • Celur jantung pisang
    • Peria Tumis Telur
    • Singgang Ikan Kembung
    • Ikan masin
    • Puding strawberi+laici
    Cempedak goreng tu husband beli kt bazar...actually tang puding tue aku suke2 hati je campur2...aku ade serbuk jelly strawberi je, so tibai je la campur dgn laici...hehehe...bab2 men'derhaka' resepi nie bleh serah dkt aku...pukul 10mlm br mkn sbb nk bg keras...(^_^)

    ** Sori la ek pic puding siap ade sudu lg...excited punye pasal nk rase kn...xpakai pisau dh...hu3x...

    16 Aug 2011

    Nopal & Ibu

    Nopal 
    • cerry-berry almost 2week starting dr last week...aku xbwk g klinik pn lg sbb igt tak b'larutan...tp sampai arini still lg kene cerry-berry...6.30pg td bgn ckp 'ibu, basuh berak'...ok, fine siap request air panas tp die suruh ayh die yg basuh...he3x...ayh die buat air utk die mandi, alih2 bsh pn gune air panas...kui3x...pastu msk dlm kete bau masam...adoiii...b***k lg, siap kene sluar tue...aku decide bsh kt taska je la...tgkla,arini nk bwk p klinik kot tp after buke pose la...
    • batuk yg kung2...ade ke istilah batuk mcm tu??he3x...pg td muntah keluar kahak, okla tue kan...mkn ubt mmg susah, even aku n ayh die yg pegang pn still gak bdk tu meronta-ronta,ubt msk mulut hbs kene sembur...mcmane nk baik..igt nk pakai cara tradisional je la...maybe take time but kene try jgk...sian la kt die, even kite yg besar ni pn xslesa ig ade kahak kt dada kn...ni plak bdk kecik tue...
    Ibu
    • aku la tue...still selsema...tak makan ubt ape2 pn, g klinik pn x...juz b'harap baik dgn sendiri...vitamin utk baby pn dh brp hari dh skip...adoiii....ble ank susah mkn ubt, bising..padahal diri sendiri pn same...ayh nopal je senang mkn ubt...he3x...
    • tambah sakit tekak arini...perit je...dugaannnn...agknye sbb aku minum soya ais before tdo mlm td kot...hopefully kejap je...nyesal xmkn ubt sakit tekak pg td...(~_~)
    ** Ya Allah...kuatkan semangatku agar dapat aku menyempurnakan ibadah puasa utk arini sehingga waktu b'buka nnt...

    ** Nopal, get well soon son - nopal still active, minum susu pn ok, cume mkn je kurang...agknye cerry-berry sbb suke masuk tgn dlm mulut, pastu gigit bantal busuk die yg dh b'kurun tak basuh tue...hu3x...

    15 Aug 2011

    Bajet 2011

    Uishhh...bajet thn nie mcm ape nth, blm sempat nk buat bajet aku dh order kuih raya, tukar duit raye la....hahaha...camno tue???time tu main order je, nk bayo xtau cmne sbb bayang duit pn tak nmpk...yela, mase tue 'duit raya' pn xsure dpt ke idok...m'harap la jgk 'duit raya' tu kan...wat tampung mane2 yg lopong...he3x...

    Setengah org kate skit je...tp bagi aku syukur alhamdulillah dh dpt bnyk tue...dptla jgk tampung2 mane yang lopong kannn...dari tak dapat langsung...kadang2 pelik gak,dapat pn b'bunyi, tak dapat pn b'bunyi..hehehe...alhamdulillah...dh cek pg td, dh masuk pn...makanya belanjawan bagi tahun 2011 d'mulakan tp kira-kira gitu je la...tak spesifik sgt...mende la aku ngarut nie....

    Mcm thn sblm2 nie...aku dh bajet siap2 kuih raya berapa, duit raya brp...tp thn nie order dulu baru bajet kan dh over bajet...haaa....rasenye kuih raya dh settle, tinggal nk bayo je lagi...yg lain2 tak t'fikir plak stkt nie...

    P'siapan raya dh b'jln skit2 tinggal baju raya je lg xde...adoiii...sakit jiwa aku dok pk psl baju raya nie...yg paling xleh blah si nopal tu la, xde baju melayu lagi...kang ade jgk b'jubah ank teruna den tu haa di pagi raya....actually jubah nie dh beli lame dh tp xtry lg...(^_^)

    1 lg...p'siapan utk 2nd baby...waaaa...aku baru beli baju newborn 1 lai je...pastu xbeli2 dh...dgn pam susunye, tilamnye, napkin dsbnye laa...bkn xleh pakai yg nopal punye tp atleast beli la jgk yg baru kn...xkn la sbb die yg 2nd pakai yg abg die punye je atleast selai-dua nk ade yg baru jgk...xpe2...yg ni slow2...dh settle raya turn adik plak ye...sementara tu ibu listkan barang2 yg nk kene beli...he3x...mcm festime plak...adik jgn kuar dulu tau...(^_^)

    Sekian, coretan utk arini...hehehe....

    10 Aug 2011

    28w

    Result check-up at 28w :

    Berat : 71.4kg, naik 0.8kg dlm mase 3w - ok
    Hb : tak ambk,next check-up
    Urine & Gula : ok...
    Kene inject utk kancing gigi (ATT 2)
    Uri ok,upper post
    Gender : nth,doc senyap je...aku pn xbrani nk tnye...he3x...now, aku mmg xksh baby nk kuar girl ke,boy ke jnj ko sihat and sempurna sudah la nak oiii...

     ** mase nurse nk tgk kedudukan kepala,kepala dh kt bawah dh, skali mase nk scan doc xjmpe cari kepala...aku dh tau ktne...my baby b'gerak, so kepala kt belah kanan n mase scan doc ckp baby songsang nie n ckp jgn risau die still leh b'pusing lg...aku rilek je sbb mmg aku dh rase die b'gerak td...hahaha...

    ** nurse ckp aku dh msk 3 trimester, dh kene start cari barang2 baby...kang dh sarat, tak larat plak...nthla...aku rilek je lg nie...mcm  xtau nk beli ape...hahaha...tgkla nnt mcmane...

    ** td mase kt jualan gudang pn baju baby smue cantik2 tp nthla tak t'tarik langsung nk beli...tp alih2 aku ambk selai utk newborn n 1 kotak storage bag utk breastmilk...tu pn dlm hati still t'tnye2 perlu ke aku ambk skrg???last2 bayar je la...siyesly mmg xde hati lg nk shopping barang bby nie...uishh...masak2...

    ** persiapan raya xde lg nie...org len dh siap beli baju raye, aku kaler pn tak decide lg...aritu tnye husband katenye oren, aku no hal je...tp td t'pandang kaler hijau mcm cantik la plak...raya thn nie kene pakai jubah la jwbnye...silap aribulan baju husband n ank ade kaler, aku pakai kaler hitam je...hmmm...xbest2x...

    ** fyi : kiteorg laki bini mmg suke shopping last minute...hehehe....


    5 Aug 2011

    Semalam Yang Aaahhh...

    Mengeluh ke menghela nafas yg panjang???nthla,aku pn xpasti...hehehe...yg pasti,mmg smlm yg m'cabar dan aku yg t'cabar...klu igt blk mmg sakit jiwa aku nie...tp xleh nk salahkan sape2,salah diri sendiri...

    Kesnye, smlm aku igt nk blk naik teksi n confident bgtau nopal arini blk naik teksi, si nopal pn suke la...die mmg suke naik teksi...klu bleh ari2 nk naik teksi sampai mengigau2...aishh...tp aku bgtau die kite akn naik teksi ble ari hujan or ibu bwk barang je, so far aku rase die fhm...hahaha...

    Lps ambk nopal tu aku trs kol teksi, tbe2 t'putus then msk msg, dlm hati aku 'kredit hbs ke', skali btl laaa...adoiii...pastu msg ke opismate mntk tlng die kol teksi, tp malangnye die dh trn, msg kt ayh nopal xreply...mntk kredit advance, hampeh sampai arini xdpt2...hahaha...aku ajak nopal msk opis blk tp die xnk asik dok ckp 'teksi,teksi'...aku dh mule nk angin nie sbb bwk barang, berat...last2 die ikt jgk aku msk n kiteorg g kt public phone, 1 rosak, 1 lg xtau nape xdpt nk contact teksi tue...aku mmg dh blur dh time tu, mybe aku slh step kot...huhuhu...

    Pastu g kt ATM igt nk beli prepaid kt situ je, skali kad plak xleh msk...nopal plak nk susu...adoiii...pegi ATM lain,same gak...nopal plak nak dukung..adoiii,dgn barang2 lg,beg die lg,nopal lg...mmg bikin panas...last2 naik opis kol and sprt di jangka kene tggu lame sbb teksi tgh xde, aku psn kt dieorg ade or xde kol aku blk...dkt2 pukul 6 tu ade teksi dtg, skali die ikt jln blkng, ok fine mybe die xnk ikt jln bese sbb bnyk traffic light...kene caj RM10, ok aku leh trime lg...

    Actually ayh nopal br je sampai rmh, sian die kene hujan...blk2 trs salin baju, n borak2 sambil lalu dgn ayh nopal, g masak nasi...skali aku tgk ade gulai kawah, so aku cancel la resepi aku smlm juz goreng ayam n rebus bayam je...hahaha...gler pemalas...at the same time, ade org dtg  bg paper bag..aahhh...mmg rezeki la...dlm beg tu ade kurma,kubis tumis,sambal belacan n kari daging...hahaha...

    Tp smlm sempat gak la aku wat puding...hahaha...resepi ade yg aku ikt,ade aku hentam...dlm kul 10 br mkn sbb nk bg die keras skit...rase???manissss.....(^_^)...ble suap kt nopal, nopal kate 'shedappnye...'...wahhh...bangga aku...hakhakhak...gambo???ade tp nntla aku mskkn sbb ayh nopal gune camera arini...

    Nantikan entry seterusnye...ceeewahhh!!!!Hahaha....

    4 Aug 2011

    27weeks Pregnant

    Perkembangan fetus - hamil 27 minggu

    Ditulis untuk BabyCenter Malaysia
    uterusmulutmata

    Bayi anda sekarang berat 2 paun / 875 gram dan berukuran 14.5 inci / 36.6 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Matanya membuka dan menutup, dan dia tidur dan berjaga mengikut jarak masa yang teratur dan mungkin menghisap jari dan ibu jari.

    Video meninjau kehamilan: (sari kata Bahasa) Tontonan animasi 3D mengenai bayi di minggu kehamilan ini. Lihatlah!
     
    Mimpi-mimpi manis, si kecil tersayang! Sebilangan pakar percaya yang bayi mula bermimpi menjelang minggu ke-28. Apakah yang mereka mimpikan? Tiada siapa yang tahu dengan pasti tetapi otak mula aktif pada minggu ini juga. Jejalur unik atas permukaan otak mula timbul dan tisu otak bertambah dengan lebih banyak.

    Apa yang menyebabkan pergerakan beritma yang anda rasakan sebenarnya ialah sedu-sedan bayi anda, dan ia kerap berlaku pada minggu ini dan sepanjang kehamilan. Bayi anda mengalaminya tetapi menyedut cecair amnion, bukan udara. Sudah tentu beg kertas tidak akan menghilangkan sedunya, namun, sesuatu episod tersedu itu hanya berlanjutan untuk sekejap masa sahaja. Sensasi itu agak aneh bagi anda, tetapi bukanlah merupakan sesuatu yang tidak menyenangkan.

    Oleh sebab uterus anda sekarang sudah naik dan berdekatan dengan sangkar rusuk anda, anda mungkin merasakan susah bernafas atau anda sudah merasakan kesesakan ini lebih awal lagi. Bermula sekarang dan sepanjang tiga bulan terakhir kehamilan, anda mungkin dilanda kejang betis, hemoroid, vena varikos dan gatal-gatal abdomen. Adakah ketidakselesaan kehamilan membuatkan anda kurang gembira? Cubalah beberapa cara pemulihan natural untuk menceriakan anda.

    Sekiranya anda didapati Rh-negatif di awal kehamilan, anda mungkin diuji untuk antibodi Rh pada minggu ini atau minggu hadapan dan menerima suntikan anti-D untuk melawan ketakserasian yang ada. Anda mungkin ditawarkan suntikan ulangan pada 36 minggu kehamilan.

    • Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

    Sumber : Babycentre (^_^)

    3 Aug 2011

    Menu Untuk Puasa Ke-3

    Hehehe....terima kasih Kak N sbb bagi idea nak masak ape utk b'buke arini...idea dari Kak N ialah....

    Bawal Masak Kari

    Actually, jiran depan rumah yg bg ikan bawal putih nie...sekor tp besar...aku potong 2 ikan tu, goreng pg td,tu pn xhbs....nsb baik xgoreng sekor sbb pg td aku mcm blur je ikn nie nk buat mcmane...hehehe...

    So, ble dh ade bawal masak kari, automatik kene ade nasi putih n aku igt nk tumis kobis je...masak yg simple2 udah...aku nie masak yg simple pn take time tau...hahaha...kang masak heavy2 or special mau b'buke dgn kurma and air je...huhuhu...(^_^)

    Hahaha...aku pn dh start t'liur nie ble m'bayangkan kari tue...xsenonoh btl...

    ** Mode rajin memasak adalah mencanak naik tapi xtau la menjadi ke idokkk...mcm-mcm dh plan nie...hehehe...(^_^')

    2 Aug 2011

    Puasa...

    Hehehe...dh msk hari ke-2 baru nk entry pasal puasa ek....(^_^)
    Alhamdulillah...berjaya gak aku habiskan puasa 1st day smlm...bkn pe,risau perut mntk diisi je...sbb pregnant kali nie aku xleh lapar...ble lapar, mcm2 rase...peningla, tak larat la...hahaha...

    Insyaallah...mudah-mudahan puasa kali nie aku dpt puasa penuh...time nopal dulu tinggal gak 2 ari sbb lapar sgt...igt ade 1 ari tu aku g pasar ramadhan kt kg, selambe je aku beli air dlm cup,msk kete,tunduk,sroootttt...perghh...lega...tp still gak xlarat sampai kene perli dgn husband...hehehe...(^_^')

    B'buka smlm aku msk...kahkahkah...pecah rekod nie...slalunye aku msk wikend je, tu pn kdng2 wikend beli kt pasar ramadhan...bkn ape, aku blk naik bus,ssh skit la nk bwk barang dgn nopal lg...pastu tkt xsmpt je nk ambk nopal kt taska, selewat2nye 5.30 ptg kene ambk bos kecik tue...dll...hahaha...

    Tapi husband ade msg la tnye nk mkn ape, aku kirim tepung pelita or buah melaka, tu pn klu die jmpe...Alhamdulillah...blk tu die bwk tepung pelita, murtabak n gulai kawah...aku bajet nk msk nasi goreng je, skali tgk nasi ckp utk aku sorang je, trs msk nasi putih, sup ikn, sawi tumis (ltk ikn masin + cili blend, resepi rekaan sendiri...huhuhu)

    Kuih tepung pelita tue mmg feveret aku...tp dlm bln pose nie selera nk mkn tu lain skit klu nk d'bandingkan dgn bln xpose...klu bkn bln pose,aku tgk je kuih tue...bln pose nie...len skit...smlm husband beli RM2 dpt 5, 5-5 aku mkn sorang...hehehe...

    Teringin nk g pasar ramadhan tue, mcm-mcm aku dh t'bayang kt pasar tue...hikhikhik...wikend je kot leh g...we'll see...hahaha....=p

    SELAMAT BERPUASA SEMUA!!!!

    28 Jul 2011

    Bertahanlah...

    Rase mcm nak lari jauh-jauh je...aku benci dgn keadaan skrg nie...yesss...benci!!!!one more thing, aku dh penat, kadang-kadang rase mcm dh tak t'tanggung...tp ble pk2 blk,biarlah...yup...tu mmg kelemahan aku...'xpela,biarla'...tp akhirnya aku jgk yg makan hati...terase jgk nk mengadu dkt en.suami...tp ble pk die pn bizi arini, so xpela...lgpn ape yg bleh die buat,juz dgr je la luahan hati aku...paling koman pn die ckp 'biarla'...biar lagi....

    Tgkla mcmane...yg penting skrg, aku kene b'tahan dan trs b'tahan...bende nie smue akan m'jd pengalaman or mybe pengajaran...

    Terima kasih kpd yg memahami...terima kasih kpd yg sudi ''m'absorb'' ion-ion negative aku nie...terima kasih kpd yg sudi m'dgr bebelan dr aku...hanya Allah yg mampu bls smunye...

    Terdampar jauh dihempas badai kuhanyut
    Hati merintih terkunci mulut membisu
    Perjalanan yang jauh bagai tiada sudahnya
    Liku ranjau kutempoh dalam mencari jawapan

    Di sudut kecil hatiku sering berkata
    Apa yang terjadi ada hikmah sebaliknya
    Kuberanikan diri menongkah arus yang deras
    Demi hari esok ku relakan
     - 'Aku Permata - Salma' -

    26 Jul 2011

    Dari 3 Ke 2


    Dari 3 angka ke 2 angka...fuhhh...99 days to go...
    semoga dipermudahkan semuanya...Aminnn...



    22 Jul 2011

    .: BENGANG :.

    Bengang ble tengah syok2 kunyah makanan, tergigit pipi sendiri...spoil betui...tp nk salah kan sape???bkn skali 2, tp dh bnyk kali nie...Kak N ckp klu mcm tu tandenye nak makan daging...tengahari td dh melantak daging dah...dah tu nk makan ape lg nie???uishhh....

    20 Jul 2011

    Naik Pangkat...

    Hehehe...arini I naik pangkat uolls!!!(^_^)...

    Cpt nau ko naik pangkat ye nor...result exam KPSL pn xkuar lg...dh naik pangkat...huhuhu...idokler...bkn naik pangkat bab kerja tp cite pg td g check-up, nurse dh tukar dr sticker hijau ke sticker putih...so,nurse tu ckp 'tahniah, awk dh naik pangkat'...hohoho...

    Alhamdulillah, result Hb dh naik smule dr 10.1mg ke 11.3mg...td xambk drh kt jari, ambk kt lengan or FBC (Full Blood Count)...full result Hb ok, cume ade certain part yg still low but noted by doc bnde tu normal...berat naik 1.2 kg extra 0.2kg, nurse kate okla actually xleh lebih 1kg dlm mase 2 minggu...

    Huhuhu...pastu aku plak yg over excited dh start catat pergerakkan bby kt buku pink tue...pastu nurse tnye aku die ade suruh ke?aku dh gelabah dh...hahaha...last check-up die ade ckp tp tak suruh kire kot...aku plak igt ble dh 2nd baby nie xperlu nk tggu nurse suruh dh...patut la mase nopal dulu aku tgk 8bln baru aku start kire...pastu Kak Irni ckp slalunye mmg die suh kire ble msk 8bln ke atas sbb time tu pergerakkan baby slow skit...Aku rase mcm nk padam blk je...hahaha...tp td nurse tu dh tulis 'disemak' means okla tue...nasib baik die tak sound aku...

    So, next check-up @ 28w = 7bln...hohoho...

    Sekian, terima kasih....(^_^')

    18 Jul 2011

    RM8.33 Jer...

     Jadila dari xde langsung...hehehe....

    14 Jul 2011

    8 Jul 2011

    Jalan-Jalan Cuci Mata,Cuci Dompet...

    Seperti yg sedia maklum,now kt Putrajaya ade 2 event (klu xsilap aku la)...

    1. Sambutan Hari Koperasi - aku pn xsure gak dgn tittle nie... (8-10/7/2011)
    2. Fiesta Floria - Roses are Forever....(9 hingga tak igt la)...hahaha...cmni ke nk promote event???
    So,lunch td aku g yg no.1 tu...yela,floria start esk tp dgr cite ramai dh yg g sane td...rambang mata lalu booth2 kt situ...uishhh...nsb baik time tak gaji....klu gaji???hehehe....tp dlm xgaji pn aku rembat gak 2 barang....hahaha... :

    1. Biskut Julie's - RM10 jerr....
    2. Ikan masin - tulang ikan talang dgn ikan parang....wuwuwu...aku igt ikan cencaru a.k.a ikan jaket...sampai opis dgn konfiden tunjuk kt mmbr, alih2 nie ikan parang la nor....waaaa...total RM8.00 jer....1 paket RM4.00....
    Tu je la yg aku shopping....okla...bnyk booth yg t'diri drpd seluruh negeri kt M'sia nie...haaa...pastu kan ade koperasi perodua...ade jual kete menan Alza,Myvi & Viva...harge td RM35.00...aku mcm nk beli utk ank bujang aku tue...tp pk2,xjd la....klu RM25.00 bleh lg kot...So, arini je la aku g...esk luse xg dh kot...kang bwk ank bujang aku tu...confirm kene pau suh beli kete...xsanggup,xsanggup....hihihi...floria xtau lg...sbb sabtu ahad husband i kn keje...kene g mlm la jwbnye...tp xtau la permintaan akn d'tunaikan atau tdk...ehehehe...klu tdk ditunaikan...pasrah je la...aku nk g b'2 dgn nopal xlarat dh kot...klu ade ayh die leh gilir2 gak....

    ** gambo xde sbb hp xbwk,kamera lg la aku xbwk....


    4 Jul 2011

    .:Kepulangan:.

    Berlari menuju ke muka pintu
    Seakan pasti suaramu
    Yang terdengar
    Sayup-sayup mesranya memanggilku

    Berabad tak mendengar suaramu
    Berbisik manja kepadaku
    Yang terdengar
    Cumalah hanya kalimah pemutus cinta
     
    Gementar perasaanku
    Menyahut panggilanmu
    Dan demi pintuku buka
    Dihadapanku seorang wanita

    Airmata bertitisan ke pipinya
    Yang cengkung dan layu tak bermaya

    Terharu ku mendengarkan nasibmu
    Semenjak kau meniggalkanku
    Apalah.. daya diri
    Tiada kekosongan lagi

    ** one of my feveret song...hehehe...lagu lame je tp maksud die m'dlm....(^_^) 
    motip : xtau ler...tetibe lagu nie dok merewang dlm kepale.... =)

    Panggilan Itu

    Yup...panggilan setelah 15thn terpisah....wuwuwu...excited,t'haru,speechless...dr siapa???Dari cikgu Bahasa Melayu aku....15thn lps aku kt mane???aku masih darjah 2,baru 8thn...masih comot,comel...kahkahkah...yela,aku igt lg suke pakai reben merelit2...i xpakai tudung ye mase drjh 1 & 2...n mase drjh 2 aku ketua kelas ye...;p

    Actually, aku leh contact smule by fb...aku yg add die...xsangke plak respons dr die baik...die approve then we all start msg2 each other...and mlm td die mntk no fon aku,aku bg je la..pastu die kol,aku igt miskol je...aku angkat lmbt la..rupenye die nk ckp...perasaan aku b'campur baur sbnrnye...t'haru sgt2,speechless la...ssh nk gambarkan cmne prasaan tue...lps je ayat 'hello' tu aku dgr die ketawa,pastu ckp 'eee...sronoknye', aku pn gelak gak la...pastu die tnye aku 'awk still peramah mcm dulu ke?', aku jwb 'peramah lg kot'...kiteorg xckp lame pn sbb die nk g kenduri....

    Oh ye, name cikgu aku nie cikgu Ruhana...aku igt lg,die cantik,suke make-up2...ble die lalu,wangiii jer....hehehe...die garang gak...wikend aku slalu g rmh die bwh buah sukun...s'igt aku die ade 2 org girl,baru2 nie aku dpt tau die dh ade 4 org ank...hehehe....mase pukul 2.47 pm td,hp aku b'dering n tbe2 dlm hati aku t'detik 'cikgu ruhana kot', tgk2 kt skrin...waaahh...btl,mmg cikgu aku tue...sengih je la aku...die tgh drive,die ckp xpuas ckp mlm td...huhuhu...rajin cikgu aku nie...

    Dari suara die tu, siyesly die mmg teruja dpt contact dgn aku blk (bkn perasan yek)...die ckp muke still lg xberubah,die still igt yg aku slalu cite kt die yg aku rajin msk...kahkahkah...tang nie yg aku xthn...aku pn dh lupe psl nie tp die leh igt...hmm...nthla, hopefully aku sempat nk jmpe dgn die...siyes, rindu plak kt die...

    28 Jun 2011

    Jom Join

    Kihkihkih...1st skali aku nk gelak sbb 1st time nie join GA...sbb aku join senang sangat syarat2 die...tetibe jd blushing...padahal join GA je pun...okla,GA yg aku join nie b'sempena dgn ulang tahun perkahwinan puan Zana kite nie...siyesly syarat2 die mmg mudah...nak tau details,sila layari,



    Selamat Menjoinkan Diri!!!!

    .:What a Sleepy Day:.

    Actually,ari-ari aku ngantuk skrg nie...huarghhh....mate pedih je thn dr tdo...siyesly lately mmg mcm nie...

    27 Jun 2011

    Alhamdulillah....


    Alhamdulillah...semoga b'kekalan hingga akhir hayat...
    Syukran Ya Allah....

    23 Jun 2011

    Low-Lying Placenta

    Approved by the BabyCenter Malaysia Medical Advisory Board  

    [Show references] [Hide references]


    Is a low-lying placenta a problem?

    If a scan in the first half of your pregnancy shows that your placenta is lying near the bottom of your uterus (womb), it isn’t usually anything to worry about. In most cases, the placenta moves up as your pregnancy progresses. However, later in your pregnancy a low-lying placenta can be a problem for two reasons:

    1. It may obstruct the cervix (neck of the uterus) and so prevent your baby from being born vaginally. This condition is called placenta praevia.

    2. As the lower part of the uterus stretches in the second half of pregnancy, the placenta may become detached, causing severe bleeding. This is called placental abruption.

    How will I know if I have a low-lying placenta?

    If your placenta is found to be low at your mid-pregnancy ultrasound scan, you will be offered another scan when you are 32 weeks pregnant (NICE 2008). By this time, most placentas will have moved up out of the way of the cervix, but a few will need another scan a couple of weeks later. If it still looks low, you may be offered a vaginal scan. This will only take a few minutes and will show clearly how close your placenta is to your cervix.

    What happens if my placenta is too close to my cervix?

    Don't worry, because although a third of placentas are low in early pregnancy, very few are still low at the end. So it is unlikely you will have placenta praevia. Women whose placenta is still too low when the baby is ready to be born will need to have a caesarean section.

    Do I have to have the scan?

    No ultrasound scan is compulsory, and it's up to you whether you have this one. A low-lying placenta can also be diagnosed by internal examination, but this is only done in a hospital operating theatre when your baby is mature enough to be born. This is because there’s a danger that an internal examination can cause heavy bleeding, which may make an immediate caesarean necessary.

    • maklumat yang aku dapat kt website nie...even aku baru 21w tp aku tipu la klu aku kate aku tak risau...and based pd maklumat nie...insyaallah, xperlu risau sgt sbb kemungkinan uri utk naik msh ade sbb aku leh kire early stage lg n that's why doc note repeat scan at 28-32w...and harap2 xmsk la stage placenta preavia tue...huhh...mudah-mudahan smuenye baik2 saja...
    • sumber : Babycentre.com

    22 Jun 2011

    Check-up Bulan-Bulan...

     Dah 5 bln,means dh 5 kali check-up...check-up bln ke-5 nie over excited sbb kene scan baby...hu3x...paling excited kot2 bby nk tunjuk gender...hoyehhh!!!


    Berat(kg)
    Hb
    Bp
    1st Check-up @ 5w
    64.8
    11.2
    106/66
    2nd Check-up @ 9w
    64.4
    12.2
    121/65
    3rd Check-up @ 13w
    64.2
    12.0
    127/68
    4th Check-up @ 17w
    64.9
    11.6
    125/69
    5th Check-up @ 21w
    67.6
    10.5
    114/68

    Table kat ats nie result check-up i...nmpk yg kaler merah tue???tu mksdnye ko b'mslh ye cik nor...Hb aku turun plak...myb sbb aku dok skip2 mkn ubt,pastu mkn yg bkn2...tang berat naik plak....aku bace misi note 'extra 700g'...pastu die ckp nie kene dtg 2mggu lg,bkn 1bln ye puan...pastu siap tukar ubat,before nie aku mkn obimin now kene mkn ubt yg kecik2 tue...ouchh...xsuke,xsuke...(-_-')

    Now,cite part scan plak...huihuihui...suke2x...actually spatutnye ms 18w aritu dh scan tp misi kt situ suh scan time 21w n doc pn bg...tp td misi tnye aku 'nape xdtg ms 18w utk scan'...adoiii...mlsnye aku nk ckp blk tp aku ckp la,dh misi n doc suh scan ms 21w,aku ikt je la,bkn aku yg xnk dtg ye...ape,igt xsuke ke scan2 nie...suke tauuu...hehehe...:D

    Mase scan tu doc ckp 'lasaknye awk,pusing sane,pusing sini' refer to my bby ye,bkn maknye...hahaha...pastu die tnjk jantung,aku xbrp nmpk sgt,tnjk kepale,pastu ukur tulang peha,pastu die try cari gender....haaa...part nie yg wat aku nebes skit...pastu doc tnye ank 1st laki ke perempuan,aku jwb laki....ceh,ceh...cik nor nebes lagi...alih2 doc ckp kaki die ke atas la...tp die cari lagi sambil ckp 'adik,bukak dik'...hehehe....pastu die ckp mcm _______, aku tinggalkan tmpt kosong sbb doc ckp 'mcm',means xbrp nk sure la kan...:p...ms scan tu bleh plak si kecik nie tunjuk montot...adoiii....

    Okla,klu ikt instinct aku nie...rasenye mcm baby boy lagi...nthla...bak kate Kak CPM, instinct ibu nie kuat...tp xtau la tepat ke tak...klu baby boy lagi???it's ok...alhamdulillah...rezeki Allah nk bg...klu btl boy lagi,xpela...myb ade hikmah nape aku dpt boy lagi dan hanya Allah je yg tau sbb musababnye....tp bnde nie awl lg kot klu nak dibuat kesimpulan...ececeh.....hehehe...so,nnt la...igt nk try gak scan kt klinik len utk tgk gender,dlm 7bln nnt...tu pn klu baby nk tunjuk...klu die nk surprise kt parent n abg die...tggu je la ble die lahir nnt...he3x...
    Sekian.......

    ** tp aku perasan yg doc ade note, placenta : 'low lying', klu xsilap aku b'mksd placenta/uri kt bwh...slalunye upper post...tp die xckp ape2 la, pstu aku ade bace gak doc tulis next plan: repeat scan for placenta site at 28-32w....aku bace pn ble dh kuar klinik....aishhh....
    © Templates reserved for : A Part Of My Life | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™