Followers

30 Sep 2011

Hari-Hari Mau....

Pic pinjam en.google punye!!!

Sekarang, rase macam hari-hari nak naik teksi...sebab rase tak larat dh nak dukung my hero time nak naik bus...hu3x...cost dari opis ke rumah lebih kurang RM10...korang tolong kire utk aku costing utk sebulan bleh???he3x...belum campur emergency kes mcm blk rmh ambk susu, barang t'tinggal, g klinik etc...

Tinggal lebih kurang sebulan lagi before aku deliver...ok kot klu naik teksi hari2 kannn...ha3x...my hero ok jerr...lg suke....

** hebak mung naik teksi hari2...keh3x...(^_^)

23 Sep 2011

Dunia Sekarang....

PETALING JAYA: Seorang budak perempuan berusia dua tahun yang baru dibawa pulang ibunya dari rumah pengasuh dipercayai dirogol selepas mengadu sakit pada kemaluannya di Kota Damansara, di sini, kelmarin.

Menurut sumber, dalam kejadian kira-kira jam 7 malam itu, ibu mangsa yang baru pulang dari tempat kerja menjemput anaknya seperti biasa di rumah pengasuh terbabit.

Bagaimanapun, setibanya di rumah, kanak-kanak itu menangis dan mengadu sakit di kemaluan dan selepas diperiksa, terdapat luka dan bengkak di bahagian berkenaan.
“Ibu mangsa membawa anaknya itu ke pusat kesihatan berhampiran untuk pemeriksaan lanjut.

“Wanita itu terperanjat apabila doktor mengesahkan terdapat kesan kecederaan pada kemaluan anaknya akibat tusukan objek keras,” katanya.

Menurutnya, ibu mangsa kemudian membuat laporan di Balai Polis Kota Damansara.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata, siasatan awal mendapati semua penghuni di rumah pengasuh terbabit adalah wanita, namun tidak menolak kemungkinan suspek adalah orang dikenali mangsa.

Sumber : Harian Metro  
** speechless bile bace berita nie...meremang bulu roma...mula t'pk pasal anak-anak...kenapa manusia nie kejam sangat???2thn adalah sebesar anak aku si nopal tue!!!

**kesian bdk n family bdk tue...mesti trauma gler...Ya Allah...jauhkanlah perkara-perkara yang tidak baik dari anak-anak kami...(-_-)

19 Sep 2011

Check-up Naufal @ 2y 6m...

15-9-2011 aritu bwk nopal p check-up...check-up 2thn stgh...mengah jgk aku bwk die aritu...bdk2 mane leh lame skit...klu kite yg besar nie pn boring tggu lame2,die apetah lg...nsb baik bwk 2bj kete die,klu x...mau melalak kt situ...(^_^)

Check-up nopal nie check-up bese je...timbang berat, tnye ape yg die dh bleh buat, susu bnyk mane minum dll...so, berat nopal 12.9kg...naik la jgk...he3x...pastu nurse tue ade tnye samada nopal dh bleh kayuh basikal ke blm, aku jwbla blm...die ckp ajarla...baik nurse...siap tnye kt rmh ade x basikal roda 3 tue...ade nurse...he3x...nthla,puas gak aku laki bini ajar die kayuh tp die wat derk je...(^_^)...soklan2 lain:
  • dh pandai lompat setempat? - dah
  • dh pandai berlari? - dah
  • dh pandai susun ayat? cth: nak air - dah
Ape lagi nth, lupe plak aku...he3x...tu je la...pastu bagi ubat cacing, skali makan 10ml ye...dlm kepala aku nie risau 1 bende je, mcmane la si nopal nie nk mkn ubt tue nnt...he3x...ubat cacing nie dieorg bg mase nopal umo 1thn 3bln, 2thn n yg latest nie mase 2thn 6bln...next check-up 1/3/2012 mase umo 3thn...antara dialog ibu n nopal sesi mkn ubt :

Aku : nopal, meh mkn ubt...
Nopal : taknak la...
Aku : mehla...kang doktor marah....
Nopal : taknak laa...bla,bla... - agknye die ckp 'ibu nie xfhm ke org ckp taknak'...he3x...sbb lps ckp 'xnk la' tue die sambung ape nth...aku xfhm sgt...

Last2 aku campur dlm susu die...he3x...ambik ko...nk sgt...nsb baik die minum, agknye rase lbh kurang dgn susu je kot...sbb klu ubt lain aku campur, confirm rase lain skit tp ble aku rase same je...hbs gak die minum susu tue...Alhamdulillah, now nopal dh lh trime puting baru tue cume susu kene buat sejuk2 skit,klu buat suam2 tggu sejuk la baru die nk minum...

** mcmane la nnt ek, ble dh ade 2nd baby...nk kene bwk check-up...tak dpt imagine lg nie...=)

15 Sep 2011

Kenapa Ek??

** kesinambungan dari Kisah Puting semalam...

Kt rumah kemain susah nopal nk minum susu dgn puting baru die tue...td aku tgk kt klinik, ok je minum...kt skolah cikgu die ckp minum je...mlm td langsung xminum...bikin hati mak sayu ooo...w/pn t'jage pagi2 bute sbb nopal mengigau nk kete Camaro die...(~_~)...

** mak ko nie gigih m'google puting Doctor Baby kt internet kot2 ade org jual online, nasib baik ade, tggu sampai kt tangan je next week...anything for you son!!! Mom loves you ---> sila baca dlm nada iklan rokok tu ye...hehehe...

Sekian....

14 Sep 2011

Dinner With Paiza

Dinner with paiza??? Bende ape paiza tue??? Hehehe...

Paiza = Pizza in nopal language...
tapi ble aku btlkan blk, die bleh la sebut pizza tue...(^_^)

Mule2 igt nak try yg PHD tue...tapi ble kol asik waiting je...masih sibuk la, akan dilayan sebentar lagi la...last2 aku kol Domino's...tak payah nak tggu lame2...trs b'jwb then settel order aku...tggu 30 minit je pastu sampai la kt rmh...tapi mlm td lambat skit, aku bajet dlm 10.10 mlm tp 10.15 mlm tak sampai lg...trs aku kol balik...pastu 10.20 mlm, bdk pizza tue sampai, bagi salam then die ckp kt aku 'maaf puan pizza lambat', aku pn ckp blk 'haa...tu la' tapi xdela nak marah2 ke ape kan...kadang2 rmh aku tu ssh skit org nak cari...even driver teksi pn ckp bende yg same...(^_^)

Sbb lambat dptla free kupon utk free regular pizza next order...expired on November 2011 klu xsilap aku...nopal dh demand skrg nie...xnk share dh dgn aku or ayah die...siap ckp 'nak pizza besar'...die nk slice yg lain, xnk mkn yg aku or ayh die mkn...so, mlm td hbs 1 slice die mkn...sronok aku tgk die mkn...pastu asik ckp 'sedapnye2x'...(^_^)

Aku n ayah nopal mkn 2 slice sorang, 1 slice nopal n ade baki 1 slice lg aku bwk spare p taska, kot2 la die mntk kan...tp td trs die ckp nk 'roti canai', so belikan je la tp mkn xhbs pn...pastu aku ambk banana kaya, saje nk try sbb before nie aku ambk cinnastick bread...bg aku sedap la...tekak aku ye...mlm td mmg aku mls btl nak msk, tnye ayah nopal lapar ke x, die ckp kenyang...lgla aku xnk msk tp msk kul 9 perut mntk diisi, ayah nopal pn buat2 tnye 'tak lapar ke'...klu die tnye mcm tue maknenye die lapar la tue...he3x...aku pn ape lg, delivery je la...die pn ok, xde plak request nk nasik ke ape....sonang keje den....(^_^)...dasar pemalas....

Org Domino's call aku blk tnye pukul brp pizza sampai, dpt ke x kupon...aku jwb je la, sampai kul 10.20 mlm and aku dpt kupon tue, dieorg mntk maaf...aku ok je...klu xsampai langsung tue yg aku bengang...he3x...gambo xde ek...mmg aku mls nk ambk2 gambo skrg nie...mls nk transfer, smue lah...(^_^)

.: Kisah Puting :.

Salam and Selamat Pagi....

Alhamdulillah...msh diberi kekuatan utk trs m'harungi hari2 yang bakal mendatang...he3x...mukadimah tak ingat...(^_^)...Arini lmbt bnyk htr nopal p taska sbbnye tbe2 die cari kete 'fern'...aku pn xtau kete fern tu kete ape...kluar msk blk, nak itu, nak ini...aishhh...sabo je la...tapi aku dh start high volume dh...cume tak start kluarkan 'ketam' je lg td...

Ok2, tu pemula bicara jer...he3x...yg sbnrnye aku nak cite pasal puting botol susu nopal tue...actually aku baru tukar puting tue sbb yg lame dh hbs t'belah...ank aku nie hisap sambil gigit2 puting tue...adoiii...ganas2x...so, ble tukar yg baru, ms 1st time tue die tgk dulu, pastu br msk dlm mulut, then kluarkan blk trs bg aku n ckp 'xnk'...aku dh agak dh....

Penah jd ms die dok kt tmpt baby, aku spare puting lame n psn kt pengasuh klu die xnk puting baru bg puting lame n time nk ambk tnye kt pengasuh, pengasuh kate die gune je...t'pakse la tue...ha3x...smlm pn same gak, aku spare gak puting lame tue n psn bnde yg same gak kt cikgu die n pg td aku br tnye n cikgu die ckp minum je susu...smlm ms blk tue die mntk susu, aku bg, die hisap skjp pastu bg aku blk...

Tapi yang buat aku sedih, sayu, terkilan mlm td la...before nk tdo, die mntk susu, aku buatkan...ble msk mulut trs nopal kluarkan blk n trs xnk minum...tp die ttp mntk susu ble bg xnk minum sbb die tgk puting tue...aku tukar susu dlm botol bese tp tgk ssh plak die nk minum...aku tau die dahaga tp tahan sbb puting tue...last skali time die btl2 nk tdo, die mntk susu then hisap skjp2 je...tp xpela, atleast die minum jgk dr xminum langsung kan...dlm kul 3, die mntk susu...alhamdulillah...kali nie aku buat, hbs die minum...baru la tenang skit hati aku...

Silap aku jgk, bagi die pakai lame2 puting tue...pttnye kejap2 je then tukar baru...sbb puting lama tu dh lembut, puting baru plak keras, mmg la die xnak...hopefully arini die dh ok la...

** Agak2 puting jenama 'Doctor Baby' ade jual lg tak ek???Aku adik beradik pakai puting brand tue je mase kecik2...(^_^)

12 Sep 2011

Malang Betul Aku Rasa!!!

Eeee...tak tau la nak ckp mcmane perasaan aku arini...bengang, sakit hati, nak marah, nak nangis, nak maki-maki orang pn ade nie...actually b'sambung2 dari ari jumaat aritu lg...tp xdela mcm arini aku rase...smuenye serba tak kene...xtau la ape malang sungguh rasenye...

Jumaat, 9/9/11 :
  • Gi JJ Balakong dgn opismate...tgh naik eskalator, kain yg aku pakai t'sangkut, nasib baik aku cpt tarik...klu x, tak pasal2 koyak kain aku tue...dh la ade 1 je...
Sabtu, 10/9/11 :
  • Lepak2 kt Masjid Putra dgn husband & nopal, naik eskalator nk turun p tgk ikan, skali sluar yg aku pakai plak t'sagkut kt celah tue...yg nie mmg malang sungguh la rasenye...aku tarik t'koyak sbb die dh 'mkn' bnyk...mcm hell je aku rase...t'pakse la pakai sluar tue time kt masjid...tak tau la org prasan ke x...
  • Ajak husband p p.mlm cari sluar, xxl dh hbs, yg ade xxxl je...aku rembat, dh test dh, smue ok, kecuali labuh...kene potong...skali aku bg duit 50, akk tu pulang kt aku rm12...aku mcm ??? mahal btl...mybe sbb saiz kot...biarlah dari xde langsung...
Ahad, 11/9/11 :
  • P beraya rmh org, ambk rendang ayam skali jumpe telur lalat...aku ketepikan yg ade benda alah tue...skali aku dh mkn...jumpe lalat plak...warghhh...ape nie????spoil sangat10x!!!!
Isnin, 12/9/11 :
  • check-up arini...ms tggu bus bleh plak t'lps bus...cisss...dh kene tggu bus lain, dkt stgh jam plak tue...nak naik teksi xde duit kecik...dgn i/c xbwknye...ms nak cari tmpt duduk tue SEKALI LAGI KAIN AKU TERSANGKUT, AKU JALAN JE LA...ALIH2 AKU PERASAN YANG KAIN AKU DAH T'KOYAK!!!! ms nk turun, aku tekan loceng dreba bus tu mcm xdgr plak...nsb baik ade sorang pakcik tu nk turun gak kt situ, aku igt dreba bus tue prasan aku nk trn, alih2 bus dh gerak, pastu aku bgtau la yg aku nk turun gak...eeee...aku dh mcm ape nth....
  • klu ikt ari rabu nie aku dh msk 33w (arini baru 32w 5d)...spatutnye 7/9/11 aritu check-up utk 32w sbb aku dh start check-up 2 minggu skali...dkt buku td nurse tulis 32w aku mcm 'hmmm...nk bgtau ke pttnye mggu nie 33w' tp mcm kelu...pastu xdela plak nk kire berat aku ok ke x ke...nurse sblm2 nie kire tkt t'lbh berat ke ape ke...next check-up, 26/9/11 & time tue aku dh 35w and confirm dieorg akn tulis 34w...dari aritu lg aku pelik tp diamkan je la sbb kang kate aku memandai-mandai plak...tp next check-up nk try ckpla...kang xpsl2 ank aku lahir cukup bulan, dieorg kate xcukup bln sbb dieorg dh lewat 1w...
  • ms ambk BP dgn berat tue, time nak bangun tue lutut aku t'langgar kerusi kt situ...nurse siap ckp lg hati-hati, tak pasal2 aku pengsan plak karang...aku senyum je la...dlm hati...Ya Allah...bengangnye...mmgla bkn salah org lain tapi nak bnde yang same jadi berulang-ulang kt aku???
  •  time tggu bus nak blk...aku belek2 buku tue, bukak kelender nak kire brp weeks aku sbnrnye, klu ikt mmg arini aku 32w 5d...b'tambah2 sakit hati aku, rase mcm nk patah blk je ke klinik tue...pastu dr jauh aku dh nmpk bus yg nk ke opis nie...aku bg isyarat suh die bhnt, leh plak die bg lampu...tak perasan ke aku lambai td??? haaa....mcm nak sound je dreba bus tue...aishhhh....
Aku jadi mcm 'takut' plak sbb bleh kate bende yg tak baik dok jd dlm hari2 aku nie...adeiii...nthla, nak ckp mcmane pn tak reti...korang doakan la smoga xde ape2 yg berlaku kt kawan korang nie...



    7 Sep 2011

    Weeks By Weeks....


    Arini genap 32w... Alhamdulillah, sepanjang mengandung kali nie diberikan kesihatan yang baik mcm mengandungkan si abangnye dulu...stkt demam,batuk,selsema tue bg aku normal la...Alahan....takde rasenye...cume minggu ke 5-6 tue tekak tak sedap, asik nk mkn or minum yg bleh letak limau nipis...he3x...(^_^)

    Tahun nie dapat puasa penuh...even penah ter miss sahur 1 ari, sempat mkn kurma n minum air masak je, dpt gak b'tahan sampai b'buke...Bab makan usah citela kan...tekak terima je smue jenis makanan, klu hati kate 'sedapnye', mesti kene beli, klu tak t'igt2 la jwbnye...Kak N tau la aku cmne...mcm dieorg kate mmg tak rugi la klu bwk aku nie...puas hati...wakaka...berat naik tapi xdela over sgt...stkt nie xdela kene minum air gula tue...hrp2 pregnant kali nie xkene minum la...

    Barang2 baby dh beli dh, tinggal tilam je lg rasenye tak beli...yang lain2 pakai yg nopal punye dulu la...lgpn benda elok, tak payah nak m'bazir sangat...Pregnant kali nie confirm la b'beza kan sbb 2nd pregnancy, klu dulu bwk diri n perut je...skrg diri,perut n jgk si abang...si abang pn leh tahan gak kerenahnye...ade mase2 die, time die ok,okla...klu tak, nasibla...so far, tgk dh bleh d'harap utk bnde2 simple la, cth: suruh buang pampers, buang sampah...risau gak mcmane penerimaan die nnt...he3x...

    Nama baby blm cari lg...pregnant kali nie igt nk prepare awl2...tak nak jd mcm nopal aritu, ari nak blk kg tu la dok fikir nak isi name ape, nak p buat birth certificate...yela, tak sangka nak kluar awal kan...1 weeks before aku b'salinkan si nopal tue, ade gak la pilih2 nama tp nama girl, kih3x...kuar2, boy...both of us tak kisah pn samada nak girl dulu ke, boy dulu ke...ikt je la yang mane dh ditakdirkan utk menjadi cahaya mata kami...yg 2nd nie pn xksh...asal sihat sempurna sudah...

    Tang nama nie, buh 1 nama je...teringin gak nak ade 2 name...tp ble fikir2 blk, leceh plak ble nk isi form...biarlah 1 name je asalkan bawak maksud yang baik...(^_^)...bab nie kene bincang dulu dgn ayah baby...name si abang dulu, aku yg suggest, tgk maksud ok...buh je la, mls nk fikir2 sgt...igt mule2 nk isi naqiuddin tp si ayah xstuju...katenye same dgn name opismate die...ha3x...bak kate 1 of my boss...name yg aku bg kt nopal tue mmg dh d'tetapkan utk die...mksd die, kiteorg xprepare ape2 name...alih2 name tu jgk jd pilihan...hmm...yela kot...

    Mudah-mudahan smuenya b'jalan dgn lancar, dan smue yang baik2 lah...yela, b'salin nie antara hidup dan mati kan...normal or c-zer, t'serah pada takdir n rezeki yang telah Allah tetapkan...Insyaallah....


    6 Sep 2011

    .: Saya Tidak Hampa Lagi :. (Update!!!!)

    He3x....rentetan dari kisah nie...and now, cik puan nor dh dpt ape yg dihajati dan dh tak hampa lagi....(^_^)...mule2 plan nk p pasar tani je tp sbb pasar tani tue jauh kt blkg tepi tasik nun...lokasi mencari air kelapa bertukar...ke mane??? ke alamanda...tu pn Kak N yg bgtau ade kelapa kat sane...aku mcm blur2 skit, ade ke???ade rupenye...kt foodcourt tu la...laaa...mcmane aku bleh tak t'pk nk cari kt situ???padahal sabtu ahad dok ngulang alamanda...

    Sampai2 je trs p foodcourt p cari mknn dulu...xrase mcm nk mkn nasi...tapau yong tau fu je...pastu p beratur nk beli air...aku tapau 2 biji air kelapa muda...skali lg 2 biji yerrr...he3x...kak N try air baru, klu xsilap coffee float ke ape nth...pastu mix fruit...1 cup air kelapa tue trs aku minum...yg 1 lg tue bwk blk opis...he3x...(^_^)...Coffee float tue mmg maveles...sedap...dlm kepale nie, nnt leh try lg...ha3x...aku nie mmg p'gemar kopi...hi3x...

    So, hajat nk minum air kelapa dh pn t'capai...tq kak N sbb suggest kt situ and tq gak sbb follow i td...klu x, xdpt la jwbnye...so skrg xdela t'pk mane nk cari kelapa lg...saya tidak hampa lagi...(^_^)

    Update :)
    * husband balik dari pasar tani bwk blk air kelapa....hehehe...tu je nk bgtau....(^_^)

    Rayaku...(^_^)

    Stiap tahun raya bagi aku adalah same je...xdela meriah sgt pn...bese2 je...tak kire la raye rmh mak sendiri ke, rmh MIL ke...ntahla...maybe usia semakin menginjak naik kan...even baru 23thn...he3x...cume ade perubahan la kan, dari zaman anak dara, dh jadi mak org pastu jd mak orang2...hu3x...

    Tahun nie turn rmh MIL aku...kt klantan nun...so, kiteorg blk awl,nk elakkan jem...yela, lgpn husband aku je yg drive...aku dok sblh je dgn ank bujang die...hi3x...actually plan after sahur ari jumaat tu br nk gerak, tbe2 tukar plan blk after b'buke ari khamis tue...aku ape lg,kelam kabut la nk kemas2 beg...dlm kul 10 gak b'tolak ke klantan...alhamdulillah, even kete dh mule bnyk, jln still ok...kiteorg sampai kt kg pukul 7 pg ari jumaat tu, lbh kurang 9 jam perjalanan...

    1 Syawal

    Bgn pagi2, masak rendang...he3x...smlm tue dh buat, ade tggl 2 ketul je...tnye MIL nk buat lg x, die kate ikt aku la kan...so aku buat je la sbb nk mkn nasi impit dgn ape...pung pang, pung pang...dh siap msk, mandikan ank bujang aku plak...pastu aku plak tp lps siap mandi pakai t-shirt n kain batik je...nopal je pakai bj melayu...

    Tup2, SIL dpt kol bgtau SIL yg bongsu dh b'salin...hu3x...baby 1 Syawal tu, lps dieorg siap solat Aidilfitri, konon2 nk g spital trs la, alih2 member2 husband aku ramai plak yg dtg, xkn xnk layan plak kan...borak2, cite2...kul 11 gak g spital...SIL aku b'salin kt T'ganu...nk cari spital 1 hal dh...yg ade signboard spital Besut, laki die ckp spital Jerteh...melilau la kiteorg carik...last2 tnye apek tue, follow instruction die then korang tau kiteorg jmpe spital ape???HOSPITAL BESUT, JERTEH TERENGGANU!!!Husband aku bising gak la kan, buang mase la, ape la...sampai2 xleh msk sbb dh pukul 2pm...MIL aku je la p tgk ikt tngkp...

    Blk dr spital trs p rmh mak sdare, pastu trs blk lepak kt rmh...raya ke-2 pn duk rmh jgk...raya ke-3 baru g rmh mmbr husband, tu pn aku yg merengek2 nk g jln...ha3x...gambo raya xde...yela, dlm kelam-kabut SIL aku b'salin, mane sempat nk b'gambo bagai...terpahat dlm kotak ingatan je la anak bujang aku tu pakai baju melayu...family potrait pn xde...hurmm...sedih gak kn, tp xpela...mybe next time...lgpn fmly aku nie bknla jns yg nk b'gambo2 nie...very simple family, salam2 mntk maaf dah...ha3x...(^_^)

    5 Sep 2011

    Hampa Lagi

    Hurmmm...hampa lagi...lunch td p P15,igt nk cari air kelapa kt Ani Sup Utara tu...xtau la ade ke x kan...aku main terjah je td....skali kedai tu tutup daaa...waaaa....kecewa sungguh aku...smlm p Taman Warisan, bdk jual air ckp 'kelapa hbs kak'...ohhh...kecewanye....Mlm td, ckp kt husband nk air kelapa...die ckp 'nk cari kt mane lg...lgpn aritu kn dh minum...', mmgla mase bln pose aritu dh minum...tp nie nk minum lg...nmpk gayenye tggu pasar tani je la...sabo ye tekak....

    Actually ms kt kg aritu, nk je aku suruh jiran sblh rmh MIL aku ambk kn kelapa muda...lgpn die ade beruk...tp oleh kerana segan...aku diamkan je...haaa...kn dh rugi...bknla nk suruh saje kn, aku bayo la...tp tu la, segan punye psl...aku tgk je la beruk tu...hahaha...=)

    Time pregnant nie...ape je yg t'fikir, ape je yg rase nk mkn, mesti kene dptkan...klu tak...kecewa,sedih,sayu...smue la...klu husband xdpt carikan, aku sanggup p cari sendiri...jnj aku dpt...ble dh dpt of kos la puas hati...hehehe...nsbla stkt nie xde nak yg bukan2....

    Kla, tu je nk cite...hehehe...cite psl raye nnt la ek...klu aku rajin...=)
    © Templates reserved for : A Part Of My Life | Templates by : Nurulchumel's Design | All Rights Reserved™